Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Srbija ulaže u aerodrom u Hercegovini, dionicu autoputa od Rače do Bijeljine i Studentski centar “Nikola Tesla”

Preuzmite sliku

 Srbija je spremna da izgradi manji aerodrom na području Hercegovine, izjavili su zvaničnici Srbije i Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, nakon sastanka održanog danas u Banjaluci, javlja Anadolu Agency (AA).

“Razgovarali smo o zainteresovanosti Srbije sa Vladom RS da vidimo po kom modelu da li koncesionom na 30, 35 godina da Srbija izgradi aerodrom u Hercegovini između Trebinja, Bileće i Gacka da vidimo najbolju moguću lokaciju, da izgradimo kompletan aerodrom i infrastrukturu, da upravljamo tim aerodromom na 30 do 35 godina, jer da vi bolje razumijete tu profita nema, tu ćemo da izgubimo novac ali smatramo da je to od izuzetnog značaja i za Republiku Srbiju i RS”, kazao je Vučić.

Na današnjem sastanku u Banjaluci dogovoreno je da Srbija dodatno pomognemo RS-u oko izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo i Beograd Banjaluka, odnosno sa 100 miliona eura učestvovaće u izgradnji dionice duge 17,1 kilometar od Rače do Bijeljine.

Vučić je rekao da su se obavezali da će izdvojiti milion eura za Studentski centar ”Nikola Tesla”, paviljon broj tri, a da je u pitanju projekat čija je ukupna vrijednosti 1,5 miliona eura.

“Vjerujem da će gotovo sve poslaničke grupe u oba parlamenta podržati zakon o zaštiti i očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma, gdje ćemo dati posebne subvencije i podrške od izdavačkih kuća do firmi i kompanija “, kazao je Vučić i dodao da nikome neće braniti upotrebu nekog drugog pisma.

Najavio je i da će ukoliko bude potrebe Srbija pružiti dodatnu finansijsku injekciju pred kraj godine RS-u.

“Za nas je Dejton Sveto pismo, mi smo garant provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i voljeli bismo da stvari ostanu u okvirima ovog sporazuma”, kazao je Vučić.

Željka Cvijanović, predsjednica entiteta RS-a istakla je da je jako zadovoljna idejom za izgradnju aerodroma u Hercegovini. Navela je da su razgovarali o svim političkim procesima, a da je međusobno razumijevanje na najvišem nivou.

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine istakao je da su pored svih infrastrukturnih pitanja, razgovarali o nacionalnom identitetu odnosno o izradi zakona o zaštiti ćirilice i srpskog jezika.

Naglasio je da je neminovno pitanje i pandemija koronavirusa koja je donijela mnogo problema. Rekao je da su ”zainteresovani za razgovore vezane za status Kosova i Metohije”.

“Vjerujemo da Srbija ima prirodno državno pravo i da je državno pitanje broj jedan Srbije pitanje Kosova i Metohije, ali da bi prvo pitanje Srbije u nacionalnom smislu trebalo da bude Republika Srpska i zato vidimo da u tom planu može da se poveže ta vrsta našeg interesa. Nema Srbina gdje god on živi da nema interesa za pitanje Kosova”, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima “Kosovo ne može da bude priznata međunarodna država na način na koji to neke zemlje u svijetu prihvataju”.

“I RS trebalo bi da ima pravo na isti tretman jer su gotovo identične istorijske, nacionalne i druge okolnosti u kojima se to pitanje rješava. Zato smo danas predsjedniku Vučiću predočili da mi smatramo da treba veoma jasno istaći zahtjev i mi ćemo to i učiniti, napisaćemo naš stav o tome da je nemoguće razgovarati o eventualnom odvajanju Kosova ili nekim posebnom statusu, a da se u tome ne razgovara i o statusu RS-a”, kazao je Dodik i dodao da je Vučić to pitanje ozbiljno shvatio ali da nije ništa odgovorio.

Rekao je da će s tim pitanjem ići i prema parlamentu RS-a, da to nije protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma, navodeći da žele izvorni Dejtonski mirovni sporazum.

“RS neće prihvatiti nikakvo priznanje Kosova kao samostalne države, onemogućićemo bilo kakve manifestacije koje bi to pokazivale na nivou BiH”, kazao je Dodik.

Posjetom lokaciji na kojoj se gradi Srpsko-ruski hram završena je današnja posjeta Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije Banjaluci, prilikom koje je uručio 15 sanitetskih vozila, donaciju Srbije, domovima zdravlja u RS-u. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje