Četvrtak, 20. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Srbija: Tajni zadatak u Potočarima je državna tajna (VIDEO)

Završeno saslušanje nekadašnjih pripadnika MUP-a Srbije koji su za Al Jazeeru govorili o tajnom zadatku u Potočarima 2015.

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu završeno je saslušanje nekadašnjih pripadnika Službe za opservacije i dokumentiranje Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Milana Dumanovića i Mladena Trbovića, a tužilac je ovaj slučaj proglasio državnom tajnom.

Oni su uhapšeni 31. decembra zbog sumnje da su odavali službene tajne. Određen im je pritvor od 30 dana.

U rješenju o zadržavanju, u koje je Al Jazeera imala uvid, navodi se da je Dumanović u izjavi za našu televiziju u oktobru neovlašteno iznio podatke o angažiranju policijskih službenika MUP-a Srbije 11. jula 2015. na službenom zadatku u Memorijalnom centru u Potočarima.

To je, navodi se u rješenju, uzrokovalo štetne posljedice po MUP Srbije.

Advokat Dumanovića i Trbovića, Vladimir Todorić, nije mogao u javnost iznijeti detalje sa saslušanja.

“Današnje saslušanje koje je održano je proteklo u tome da je nadležni tužilac odredio da sve što se danas govorilo na saslušanju predstavlja tajnu zbog interesa za nacionalnu bezbednost Republike Srbije, tako da o onome što je danas bilo predmet saslušanja ne mogu direktno da govorim, ali mogu da kažem da nije ništa spektakularno u odnosnu na ono što se već pojavljivalo u medijima od septembra na ovamo, vezano za učešće ili neučešće naše policije”, rekao je Todorić.

Tajni zadatak u Potočarima

Dumanović i Trbović su u izjavama za Aljazeeru Balkans 11. oktobra naveli da su kao policijski službenici, po usmenom naređenju starješina, bez legitimacija i naoružanja, poslani na tajni zadatak u Potočare, 11. jula. 2015. godine.

U ekskluzivnoj izjavi za Al Jazeeru Dumanović je naveo kako je usmeno naređenje da se krene u Potočare dobio rano ujutro na dan komemoracije.

U Srebrenicu je, prema njegovim riječima, krenuo sa još 18 kolega. Zadatak je bio da tajno snimaju komemorativni skup.

“Imali smo legitimacije, ‘Srebrenica 2015.’ je pisalo na njima. To su legitimacije koje su imali pripadnici obezbeđenja samog skupa, a kamere smo držali u ruci, nismo skrivali. Nama je zamenik načelnika Tomica Radovanović u nekom trenutku doneo te legitimacije. Od koga ih je uzeo i ko je njemu to dao, ja to stvarno ne znam”, rekao je Dumanović.

On i načelnik odjeljenja Goran Nešić vide se na snimcima komemoracije u Potočarima koji su dostupni na internetu.

Nakon povratka u Srbiju, Dumanović je od nadležnih zatražio objašnjenja.

“Zašto smo otišli u drugu državu, zašto smo poslati bez službenih legitimacija, bez naoružanja i zašto je po povratku iz Potočara u službene, da ih nazovem, knjige upisano da mi nismo bili u BIH nego smo bili u Bajinoj Bašti, Loznici, odnosno pograničnim mestima koja se nalaze u Srbiji.”

Odgovore, kako tvrdi, od nadležnih nisu dobili. Ubrzo nakon što je njegove tvrdnje iznio jedan portal iz Srbije, Dumanović je premiješten na drugo radno mjesto, dok je Trboviću, koji je također o ovom slučaju javno govorio, u disciplinskom postupku prekinut radni odnos.

‘Jesu li ti policajci uradili nesto loše’

U zadatku u Potočarima, o kome su policajci govorili, za premijera Srbije nema ničeg spornog.

“Jesu li ti policajci uradili nesto loše ili su možda pomogli da moja glava bude sačuvana pa je nekima krivo što sam preživeo, pa bi neko voleo da sam bio ubijen. Nikako ne razumem smisao, video sam da neki pokušavaju da naprave ne znam šta od svega toga, samo ne znam šta je smisao – isplanirali smo Vučića da ubijemo pa nam je krivo što nije”, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Sa komemoracije je premijer Srbije ispraćen povicima i zvižducima, a na kolonu u kojoj se nalazio bacani su kamenje i drugi predmeti, nakon čega je srpska delegacija, uz intervenciju osiguranja, napustila skup.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u izjavi za Al Jazeeru kaže da je o ovoj temi razgovarao sa kolegama iz Srbije i da želi da se svi nesporazumi razjasne.

Krivična prijava protiv vrha policije – U Sindikatu policije Sloga naveli su da je nejasno o kakvim službenim tajnama se radi, obzirom da je Trboviću prekinut radni odnos u disciplinskom postupku prije nekoliko mjeseci, dok je Dumanović premješten na mjesto službenika Policijske uprave Pančevo.

Dumanović i Trbović podnijeli su ranije krivičnu prijavu protiv vrha Policije zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine utjecajem.

Dumanović i Trbović podnijeli su prijavu protiv Dejana Milenkovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića, načelnika OOD-a, Tomislava Radovanovića, zamjenika načelnika OOD-a i Dijane Hrkalović, sekretarke Uprave kriminalističke policije.

Prema zakonima Bosne i Hercegovine i bh. entiteta Republike Srpske, pripadnici snaga sigurnosti strane države ne mogu ni pod kakvim uslovima provoditi zadatke na teritoriji BiH bez odobrenja te države.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje