Subota, 3. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sramotan potez ambasadorice BiH u Grčkoj: Odbila spustiti zastavu na pola koplja povodom 11. jula

Preuzmite sliku

Milica Ristović Krstić, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Grčkoj izjavila je Srni da je iluzorno očekivati da će ijedan srpski ambasador ispoštovati instrukciju ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković da su sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije BiH dužni da spuste zastavu BiH na pola koplja povodom obilježavanja 11. jula kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Naime, Turković, je pod oznakom hitno poslala instrukcije DKP mreži sa zahtjevom da su sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije BiH dužni da spuste zastavu BiH na pola koplja, da pošalju cirkularnu notu nadležnim ministarstvima vanjskih poslova u zemlji prijema i da su u obavezi da na prigodan i dostojanstven način obilježe 11. juli kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Krstić je naglasila da Ambasada BiH u Atini neće ni na koji način obilježiti 11. jul jer je instrukcija Turković donesena bez saglasnosti Predsjedništva BiH i Vijeća ministara.

– Iluzorno je očekivati da će ijedan srpski ambasador ispoštovati ovu instrukciju, posebno nakon otvorenog pisma koje smo svi jedinstveno potpisali povodom 1. marta, takozvanog dana nezavisnosti BiH – istakla je Krstić.

Zatim Krstić navodi kako je ova instrukcija Turković “jedna u nizu istih ili sličnih koje šalje DKP mreži na datume važne samo jednom narodu – bošnjačkom“.

Ona dodaje da Turković “svjesno urušava ionako već narušene odnose unutar DKP mreže i pojačava tenzije među narodima sprovodeći jednostranu agendu svoje političke partije”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje