Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sprečko polje: Urađena rekonstrukcija spomenika Pijernička ćuprija

Preuzmite sliku

Na inicijativu predsjednika Foruma mladih SDP Živinice Tadić Tonija, uz podršku rukovodstva Gradske organizacije SDP-a, aktivisti i članovi FOM-a uradili su rekonstrukciju spomenika Pijernička ćuprija.

Ovaj spomenik, koji se nalazi uz lokalni makadamski put koji spaja sela Gračanicu i Vukovije, već duži niz godina bio je u devastiranom stanju. Gradska administracija, koju očito bogato kulturno-historijsko naslijeđe ne zanima, nije imala interesa da ga obnovi, smatraju aktivisti.

“Treba napomenuti da spomenici ne pripadaju partiji nego narodu i narodima koji žive u našem gradu i kao takvi ne bi trebali trpiti selektivni pristup prema njima”, navode.

  • Spomenik je podignut u čast 17 poginulih boraca odreda NOVJ-a, od kojih je pet proglašeno narodnim herojima. Oni su 20. januara 1944. godine poginuli braneći ovaj kraj od okupatora i time zaslužili vječnu zahvalnost građana Živinica.

    “Neka im je vječna slava i hvala. Smrt fašizmu, sloboda narodu! Prilikom rada na projektu obnove dobili smo i nekoliko značajnih donacija pa se FOM GO SDP još jednom zahvaljuje firmi SE-SARAJKA i sugrađanu Mustafi Kalesiću na ukazanoj pomoći”, rekli su aktivisti.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje