Petak, 25. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Specijalne snage vojske SAD-a vrše obuku pripadnika SIPA-e i entitetskih MUP-ova

Treneri iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Evropske komande specijalnih snaga vojske SAD-a u narednim danima organizirat će niz vježbi koje će se fokusirati na interoperabilnost policijskih službenika u Bosni i hercegvoini.

Kako je najavljeno u obuci će učestvovati pripadnici specijalne jedinice Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te ministarstva unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Obuka će se fokusirati na ispravno prikupljanje i rukovanje dokazima, poboljšanje međuagencijske saradnje i komunikacije, zaštitu civila i policijskih službenika, te primjenu odgovarajućih taktika u provedbi zakona.

Američka ambasada redovno učestvuje, s lokalnim partnerima, u vježbama reagiranja u kriznim situacijama, uključujući i simulacije krizne situacije u stvarnom životu, kako bi bh. institucijama pružila korisnu, praktičnu obuku s ciljem jačanje vladavine prava i poboljšanja sigurnosti za građane.

Te vježbe, uz posjete visokih vojnih oficira SAD-a, ukazuju na stalnu predanost Vlade SAD-a saradnji sa sigurnosnim institucijama na svim nivoima u BiH, saopćeno je danas iz Ambasade SAD-a u BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,