Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Špago: Vijećnici koji ne budu glasali za Guzina, imaju dogovor s HDZ-om

Preuzmite sliku

Uoči današnjeg nastavka konstitutivne sjednice Gradskog vijeća Mostara na kojoj bi trebao biti održan drugi krug glasanja za mostarskog gradonačelnika, održan je sastanak predstavnika Koalicije za Mostar i Prve mostarske partije (PMP).

Rezultat je to jučerašnjeg poziva na političke razgovore o mogućoj zajedničkoj programskoj koaliciji koji je uputila Koalicija za Mostar 2020 predstavnicima mostarskih gradskih odbora SDP-a, NS-a i PMP-a.

Na sastanku s Koalicijom za Mostar u petak su došli samo predstavnici Prve mostarske partije (PMP).

– Želja nam je bila da s predstavnicima mostarskih gradskih odbora usuglasimo programske principe na kojima bi povjerenje dali čovjeku koji bi obavljao aktivnosti iz tog programa, a to je dr. Zlatko Guzin, u ime Koalicije za Mostar, koji je ušao u drugi krug glasanja za gradonačelnika Grada Mostara – kazao je koordinator Koalicije za Mostar Šerif Špago.

Izrazio je žaljenje što predstavnici SDP-a i Naše stranke nisu došli na današnji razgovor.

– Što se tiče uslova SDP-a, o većini njih je trebalo da se razgovara danas jer smatramo, da sve ono što BH blok ima u svom programu za izbore, mi jednako prihvaćamo, uz dopune izborne platforme Koalicije – objasnio je Špago.

Također je kazao kako ih je Naša stranka obavijestila da ne mogu pričati ozbiljno o programima.

– Kad smo htjeli pričati o programskoj koaliciji, nametnuli su temu isključivo o glasanju za kandidatkinju BH bloka Irmu Baraliju- istaknuo je Špago.

On se zahvalio predstavnicima PMP-a i predsjedniku stranke Semiru Drljeviću Lovcu što “shvaća značaj aktivnosti na izradi programa za rad gradonačelnika i daje potporu dr. Guzinu u narednim krugovima glasovanja”.

– Ono što nas posebno zabrinjava, a što se u zadnje vrijeme pojavljuje, je da nemamo 35 vijećnika, a posebno predstavnici BH bloka koji spominju 17+17. Ne spominje se 18. Naša stalna priča od izbora je da probosanskohercegovački blok ima 18 ruku i na tome smo zasnivali sve naše nade. Toliko ruku može izabrati kandidata Zlatka Guzina za kojeg niko nije imao primjedbi – naglasio je Špago.

Kada je riječ o uvjetima BH bloka, Šerif ističe i pitanje Salema Marića koji je na Klubu Koalicije i medijima izjavio da će napustiti ne samo rukovodstvo, nego i Gradsko vijeće, ako se glasa za dr. Guzina.

Napomenuo je i to kako se u zadnje vrijeme često spinuje od predstavnika BH bloka da SDA ima dogovor s HDZ-om oko pitanja izbora gradonačelnika.

– Tim povodom pozivam ih da demantiraju te spekulacije i da danas glasaju za dr. Guzina te time ‘spriječe’ taj navodni dogovor između SDA i HDZ-a – istaknuo je Špago.

Podvukao je kako je stav Koalicije, da oni vijećnici koji ne budu glasovali za dr. Guzina, imaju dogovor s HDZ-om da se izabere dr. Mario Kordić za gradonačelnika Mostara.

Podsjetimo, u drugi krug izbora za mostarskog gradonačelnika ušli su Mario Kordić (HDZ BiH) i Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar), a nastavak sjednice Gradskog vijeća zakazan je za danas u 15,30 sati.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje