Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

SOS telefon 112 građani u nevolji mogu da pozovu širom Evrope osim u BiH

Preuzmite sliku

Širom Evrope 11. februar obilježava se kao Evropski dan broja 112.

Obilježavanje tog datuma počelo je 2009. godine s ciljem podizanja svijesti građana o evropskom broju za hitne situacije 112. Evropski broj za hitne situacije 112 je uveden kako bi se omogućilo građanima u nevolji da pozovu hitne službe (policija, hitna pomoć i vatrogasci), koristeći isti broj bilo gdje na području Evropske unije.

Broj 112 je dostupan u svim zemljama članicama EU, ali i zemljama koje su na putu da postanu članice EU.

– Nažalost, broj 112 u Bosni i Hercegovini još nije u funkciji. Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine ulaže značajne napore na stvaranju zakonskih, organizacionih, tehničkih i drugih pretpostavki za uvođenje broja 112 na području Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju iz tog ministarstva.

Ministarstvo sigurnosti BiH apeluje na sve bh. institucije, a koje su uključene u proces, da učine dodatne napore kako bi to pitanje, koje je od izuzetnog značaja za sigurnost svih građana u Bosni i Hercegovini, bilo riješeno što prije te sistem hitnih poziva na broj 112 uspostavljen.

Povodom dana broja 112, Evropska asocijacija za broj 112 (EENA) ove godine provodi kampanju pod nazivom #HumansOf112. Cilj kampanje jeste da istakne rad svih onih koji rade u oblasti zaštite i spašavanja, od spasioca u prvom odgovoru do svih zaposlenika i volontera. EENA ohrabruje sve one koji rade u toj oblasti da podijele svoju fotografiju ili fotografiju sa svojim kolegama na društvenim medijima na dan broja 112 (11. februar), s porukom o tome šta za njih znači njihov posao.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,