Utorak, 27. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

SNSD traži povlačenje Srba iz bh. organa i izvinjenje Srbiji

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da ta stranka traži da Narodna skupština RS-a danas na posebnoj sjednici zatraži da spski predstavnici na nivou BiH redefinišu svoje ponašanje, povuku se iz bh. organa i ne odlučuju sve dok se na dnevni red ne stave važna pitanja za BiH, kao što je jačanje evropskog puta afirmacijom mehanizma koordinacije u orgnizacionom i proceduralnom smislu.

Odbacujući zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, kazao je da SNSD traži da se putem institucija Bosne i Hercegovine uputi izvinjenje Republici Srbiji, jer je dovedena u poziciju da “lažnim optuživanjem mora da objašnjavana  svoju međunarodnu poziciju”, prenosi Fena.

Tvrdi da je podnošenjem revizije presude protiv “izvršen brutalni napad na Srbiju od Bošnjaka”.

Dodik je, nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a, istakao je da SNSD smatra da je neophodno uputiti objašenje svim relevatnim svjetskim faktorima o ovoj situaciji kršenja Dejtonskog sporazuma, uz čije provođenje ostaje SNSD i odbacuju udare na RS.

Nakon potpisanog ugovora o mehanizmu koordinacije nije bilo, kaže, nikakvih drugih aktivosti na tom planu.

“Upozoravamo da nema evropskog puta BiH bez mehanizma koordinacije”, kazao je Dodik na pres-konferenciji.Traži i da FBiH i nivo BiH ispuni obaveze za aranžman BiH s MMF-om, a da je u ovom slučaju RS kolateralna šteta FBiH i BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,