Ponedjeljak, 25. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

SNSD podnio krivičnu prijavu protiv članova CIK-a i sudija

Preuzmite sliku

SNSD je Tužilaštvu BiH danas uputio krivičnu prijavu protiv članova Centralne izborne komisije /CIK/ i sudija koje smatra odgovornim za poništavanje rezultata izbora u Srebrenici i Doboju.

Savjetnik za pravna pitanja predsjednika ove stranke Marko Šukalo istakao je da se ovom prijavom “štite interesi Republike Srpske i stvaraju pretpostavke da pravdu potraže i pred međunarodnim sudovima”.

Šukalo je rekao da SNSD poštuje proceduru, te da zaštitu prava traži na svim pravosudnim instancama državne zajednice BiH, iako u njih nema povjerenja, te da su za ovim potezom posegnuli nakon što im je Sud BiH odbacio žalbu na odluku CIK-a.

On smatra da je nemoguće odgovoriti na pitanje kad će se Tužilaštvo izjasniti o ovoj prijavi jer je, kako tvrdi, u BiH, između ostalog, grubo narušeno jedno od najvažnijih pravnih načela.

  • “Šta je jedan od najvažnijih postulata prava? Pravna sigurnost. E, nje više nema u BiH. Ne znamo šta je sljedeće što će se desiti Republici Srpskoj i Srbima kao konstitutivnom narodu u Republici Srpskoj i BiH”, upozorio je Šukalo.

    “SNSD je danas poslao krivičnu prijavu protiv šest članova CIK-a BiH i troje sudija Apelacionog suda BiH. Krivična prijava se odnosi na krivična djela nesavjestan rad u službi, kršenje zakona od strane sudija a u vezi sa krivičnim djelom izborne prevare”, naveo je Šukalo za RTRS.

    Šukalo najavljuje da SNSD priprema i apelaciju Ustavnom sudu BiH kao posljednjoj instanci. Ne budu li zadovoljni, obratiće se, kaže, i Evropskom sudu za ljudska prava. (N1)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,