Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Snimci razgovora Hitne pomoći i policije iz noći kada je ubijen Dženan Memić

Preuzmite sliku

Portal Avaz.ba objavio je ekskluzivni snimak autentične komunikacije između pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i ekipa Hitne pomoći koje su intervenirale u kobnoj noći 8. februara 2016. kada je Dženan Memić teško povrijeđen u Velikoj Aleji na Ilidži.

Radi se o audio snimcima koje je zabilježio sistem veze Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, objavljujemo ih u njihovom izvornom obliku, koji je korišten tokom istrage ovog slučaja.

Nakon pet godina borbe porodice Memić, Tužilaštvo BiH je preuzelo istragu o Dženanovoj smrti, uhapšeni su visoko rangirani policajac Hasan Dupovac, te Zijad Mutap, otac Alise koje je bila s Dženanom u trenutku povrjeđivanja.

Istražitelji SIPA-e izuzeli su dokumentaciju iz Hitne pomoći da bi se utvrdilo na koji način i u koje vrijeme mu je pružena medicinska pomoć.

Tužilaštvo BiH najavilo je proširenje istrage te nova hapšenja zbog zataškavanja Dženanovog ubistva.

Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memić je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba komentarisao ovaj snimak koji je izazvao buru reakcija u javnosti.

“Današnji snimak je šokirao javnost. Ovo je nažalost potvrda da je sve ono što mi govorimo u ovih pet godina tačno. Tužno je i da je Dalida Burzić imala ovaj snimak i ništa nije uradila”, kazao je Muriz.

On ističe da se vidi i kroz sva dešavanja u posljednjem periodu da Tužilaštvo BiH hoće da radi i da će slučaj biti doveden do kraja.

“Kada se posluša snimak koji je danas objavljen vidi se da hitna nije pozvana na vrijeme, samo me zanima kako su imali vremena da uslikaju Dženana, a nije pozvana hitna.

Alisa je gledala kako Dženan umire, a nije htjela pomoći. Vidi se da smo bili sve vrijeme upravu”, poručio je on.

Posmatrajući dosadašnji rad državnog tužilaštva Muriz poručuje da je dosta posla urađeno, jer u pritvoru je prvi čovjek policije Hasan Dupovac i dodaje da u svemu nedostaje još samo jedna kockica i da se slučaj riješi.

On je ponovio još jednom da ga je zabolio dolazak Mirsada Dželilovića jučer ispred Suda BiH, kada je bilo ročište za produženje pritovora Zijadu Mutapu i Hasanu Dupovcu.

“Šta on je došao kao podrška Dupovcu ili je to bilo da meni pokažu silu. Pa on je bio sa Dupovcem kada su izuzimali snimke sa kuće Šerifa Konjevića.

Evo danas ga pitam gdje je drugi snimak, jer u sudnici je prikazana samo jedan, zna li išta o tome”, zaključio je Muriz.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje