Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Snimak iz suda: Tužilac Hukeljić prezentuje dokaze u predmetu “Respiratori”

Preuzmite sliku

Pred Sudom BiH danas je bilo nastavljeno suđenje premijeru FBiH Fadilu Novaliću i drugima u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Tužilaštvo BiH je danas pokušalo dokazati tvrdnje iz optužnice da je Novalić osmislio plan da se novac iz budžeta, protupravnim radnjama stavi na raspolaganje FUCZ-u te da se na osnovu ugovora s prethodno odabranim firmama novac prebaci na račune tih pravnih osoba, piše Klix.ba.

Na današnjem suđenju je i prezentovan ugovor od 3. aprila 2020. godine o kupovini 100 respiratora između “FH Srebrena malina” i Federalne uprave civilne zaštite za 10,5 miliona KM.

Riječ je o respiratorima HCVE 003, koji na kraju ipak nisu kupljeni. Danas je prezentovan i dokaz da je Vlada FBiH 6. aprila prošle godine na sjednici razmatrala izvještaj FUCZ-a u kojem se navodi da je 3. aprila sklopljen ugovor o kupovini respiratora.

Tužilac Mirza Hukeljić Sudskom vijeću prezentirao je obimnu dokumentaciju federalnih institucija iz prošle godine, u vrijeme dok je Vlada, odnosno Federalna uprava civilne zaštite od “Srebrene maline” kupovala sporne respiratore iz Kine, što je predmet optužnice.

Među ostalim, prezentirana je i komunikacija e-mailom među članovima Federalnog štaba civilne zaštite od 1. aprila 2020. o jednoj odluci kojom se Federalnoj upravi civilne zaštite odobrava nabavka medicinske opreme u iznosu od pet miliona.

Prezentovana je i dokumentacija koja potvrđuje da su Hodžič i Solak telefonski razgovarali 2. aprila rano ujutro. Tog dana je potpisan i ugovor o kupovini 100 respiratora HCVE 003.

Emina Mehmedović, zaposlenica “Srebrene maline”, tog dana je skenirani i potpisani ugovor mailom poslala Hodžiću, što je danas također prezentirano.

U njemu je precizirana cijena od 10,5 miliona KM, da će respiratori biti isporučeni najkasnije 15. aprila, da se prodavac obavezuje u roku od 10 dana otkloniti eventualne primjedbe i da u suprotnom kupac može raskinuti ugovor.

Podsjetimo, to u konačnici nije ispoštovano, čak nije ni nabavljena ta vrsta respiratora, već sasvim druga.

U tekstu pogledajte videozapis i detalje s današnjeg suđenja, a nastavak je zakazan za 4. juni kada će Tužilaštvo BiH nastaviti ulaganje dokaza.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje