Srijeda, 27. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

‘Smart Sarajevo’: Čak 23 projekta stigla na javni poziv

Čak 23 projekata stigla su na javni poziv “Smart Sarajevo”, a radi se o inicijativi koju su pokrenuli Grad Sarajevo, Općina Stari Grad Sarajevo i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Projekti su večeras predstavljeni u Vijećnici, žiriju i široj javnosti koja je mogla glasati za njih. Oni tretiraju najvažnije izazove i potencijale koje su sami građani Sarajeva definirali kroz istraživanje provedeno u martu.

Fond za projekte iznosi oko 850.000 KM, a prijedlog koji sakupi najveći broj glasova će ući u uži izbor.

Inicijativa Smart Sarajevo ima veliki potencijal za poboljšanje kvalitete života građana i podršku razvoja urbane ekonomije grada kroz inovativna i tehnološki utemeljena rješenja, istaknuto je večeras, prenosi Fena

Voditeljica ove inicijative u ime UNDP-a Marina Dimova rekla je Feni da je ideja pokrenuta krajem prošle godine. Za manje od godinu su prezentovani rezultati inicijative, a konkretni rezultati će biti vidljivi krajem godine.

Ističe da je cilj da se potakne interes, kreativnost, inovativnost svih segmenata društva kako bi se predložili i implementirali pilot projekti. Oni će dovesti do bolje kvalitete života građana i efikasnije javne uprave kroz korištenje novih tehnologija i inovacija.

Ovi projekti su odgovor inovatora na potrebe građana. Naime, građani su kao tri najveća problema u Sarajevu izdvojili zagađenje zraka, javni gradski prijevoz i korupciju.

Jedan od projekata koji je večeras prikazan je i onaj koji predlaže saobraćajnu traku za vozila koja prevoze više putnika. Također, smart parking sistem koji će omogućiti dostavljanje informacija na vrijeme o svim slobodnim parking mjestima u gradu.

Nakon večerašnjeg glasanja će biti predloženi projekti za finalno rangiranje, za koje će biti osigurana sredstva za njihovu implementaciju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,