Utorak, 14. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
student univerzitet tuzla
Preuzmite sliku

Smanjena zainteresovanost za korištenje studentskog kredita u FBiH

Fond za studentske kredite FBiH osnovala je Federalna vlada u cilju poticanja osiguravanja sredstava, podrške i omogućavanja studiranja studentima na univerzitetima u Federaciji BiH. Tokom 2015. godine, sredstva potrebna za sve zadatke, aktivnosti i rad Fonda osigurana su u Budžetu FBiH, kao transfer Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, kao i od povrata dijela ranije dodijeljenih studentskih kredita.

U izvještaju je navedeno da su na javni poziv Fonda za studentske kredite FBiH koji je raspisan za akademsku 2015./2016. godinu pristigle 124 aplikacije, od kojih je 115 studenata ispunilo uslov za bodovanje, dok je kod 9 aplikacija dokumentacija bila nepotpuna, navode iz Federalne vlade. Najviše studentskih kredita je dodijeljeno studentima koji studiraju na fakultetima u oblasti tehničkih i društvenih nauka. Zbog manjeg broja prijava studenata koji studiraju na fakultetima iz oblasti poljoprivrednih i humanističkih nauka raspoloživa fmansijska sredstva su preraspoređena na ostale naučne oblasti u skladu s prijavama i brojem bodova prijavljenih studenata.

Najviše kredita su dobili studenti koji dolaze iz Kantona Sarajevo (26,09 posto), zatim Tuzlanskog (18,26 posto), Zeničko-dobojskog (15,65 posto), Hercegovačko-nertevanskog (12,17 posto) i Zapadnohercegovačkog kantona (11,30 posto). Potom slijede studenti koji dolaze iz Unsko-sanskog i Srednjobosanskog kantona (5,22 posto), Kantona 10 (2,61 posto), Brčko Distrikta BiH (1,74 posto), te Bosansko-podrinjskog kantona i Republike Srpske (po 0,87 posto).

U izvještaju za prošlu godinu je istaknuto da je evidentno smanjeno interesovanje za korištenje studentskog kredita, a razlog je visok prag prosjeka za oslobađanje od uzetog kredita. Od početka rada Fonda do posljednjeg javnog poziva u 2015/16. godini, odobreno je skoro 2.000 studentskih kredita.

U 2015. godini bilo je planirano utrošiti 823.000 KM, a utrošeno je 283.612 KM. Uz ovo, raspisan je i završen još jedan javni poziv, a sredstva od 250.000 KM bit će dodijeljena uskoro.

Studentski krediti su beskamatna sredstva koja se dodjeljuju u konvertibilnim markama, uz valutnu klauzulu koja se veže za srednji kurs eura. Namijenjena su studentima za pokrivanje osnovnih troškova studiranja. Korisnici mogu biti isključivo redovni ili paralelni studenti na priznatim visokoškolskim ustanovama, odnosno univerzitetima/sveučilištima u FBiH, starosti do 30 godina, sa obavezom vraćanja po prestanku ili završetku studija, u roku i na način koji su određeni ugovorom o dodjeli studentskog kredita, ili uz mogućnost oslobađanja od povrata kredita u ovisnosti od prosjeka ocjena. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,