Četvrtak, 4. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Službenicima Sipe pobjegao optuženik za zločine u Šekovićima

Preuzmite sliku

Ročište na kojem je trebao biti razmatran prijedlog pritvora za Miloša Zekića, optuženog za zločine počinjene u Šekovićima nije održano jer se optuženi nije pojavio u sudnici.

Prema riječima tužioca Seida Marušića, Zekić je, po dokumentu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), napustio BiH.

Ja ovo prvi put čujem. Moja saznanja su da je on nestao i da porodica sumnja da je sebi nešto uradio – kazao je Nenad Rubež, advokat Zekića.

 • sipa2
 • On je dodao da mu je optuženi rekao kako sumnja da ga neko prati te da je vršen pretres kuće porodice Zekić u Šekovićima.

  Tužilac Marušić je kazao kako će Tužilaštvo BiH pokušati osigurati prisustvo optuženog u sudnici na narednom ročištu – prenosi BIRN.

  Miloš Zekić je optužen da je sredinom maja 1992. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u svlačionicama stadiona Šekovići, gdje su bili zatvoreni civili bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Osmaci i Memići, puškom usmrtio četiri osobe. Optužnicu protiv Zekića Sud BiH potvrdio je 27. augusta.

  Prema nezvaničnim informacijama Miloš Zekić je pobjegao “ispred nosa” službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na dan kada je trebao biti uhapšen u svojoj kući u Šekovićima.

  Pretpostavka je da je Zekić bio dobro obaviješten o akciji SIPA-e vezano za svoje hapšenje pa se odlučio na vrijeme dati u bijeg.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,