Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje oduzeli veću količinu razne robe u vrijednosti 65.185 KM

Preuzmite sliku

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u nekoliko odvojenih akcija privremeno su oduzeli veću količinu razne robe u vrijednosti 65.185 KM.

Vršeći redovne aktivnosti na provjeri prometa i porijekla robe u Gradačcu, ovlaštena službena lica UIO, Regionalni centar Tuzla, pronašli su kod fizičkog lica robu bez ikakve dokumentacije o porijeklu.

Obzirom da se radilo o robi koja prilikom ulaska u carinsko područije BiH nije prijavljena nadležnim carinskim organima privremeno je oduzeta veća količina tekstilnih proizvoda. Radilo se o ukupno 8.065 komada razne dječije odjeće čija je tržišna vrijednost 30.000 KM.

Ovlaštena službena lica UIO, RC Tuzla, izvršili su provjeru prometa i porijekla robe, u ovom slučaju mobilnih telefona, u trgovinskim radnjama na više lokacija u gradu Bijeljina. Prilikom provjera pronađena je roba stranog porijekla bez uredne knjigovodstvene dokumentacije. Obzirom da se radilo o robi zatečenoj u prodaji – prometu, a da ista nije prijavljena za postupak carinjenja privremeno je oduzeto 100 mobitela različitih robnih marki tržišne vrijednosti 21.685 KM.

Prilikom provjere lica M.M. vlasnika SP u Brčko Distriktu pronađena je roba stranog porijekla bez uredne knjigovodstvene dokumentacije. Tom prilikom privremeno je oduzeto ukupno 617 pari različite obuće tržišne vrijednosti 10.000 KM.

Ovlaštena službena lica Tima za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja u saradnji sa carinskim službenicima RC Tuzla, izvršili su detaljan pregled pošiljke voća – banana u Carinskoj ispostavi Zvornik. Prilikom pregleda pošiljke pravnog lica iz Tuzle pronađeno je 4.000kg banana koje nisu bile prijavljene prilikom redovnog postupka carinjenja. Procjenjena vrijednost oduzete robe je 3.500KM.

Prilikom vršenja aktivnosti na otkrivanju i oduzimanju robe značajnu ulogu imala je prethodna obuka i saradnja sa Vladom SAD, putem programa EXBS. Dok će se protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit podnjeti zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje