Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Slučaj SPO 15. maj: Enver Bijedić oslobođen optužbe

Preuzmite sliku

Općinski sud u Tuzli donio oslobađajuću presudu bivšem direktoru JU Direkcija za izgradnju Tuzla.

Općinski sud u Tuzli okončao je krivični predmet korupcije i danas objavio prvostepenu presudu u krivičnom postupku protiv Envera Bijedića. Sud je donio oslobađajuću presudu, kojom je Enver Bijedić oslobođen optužbe da je kao bivši direktor JU Direkcija za izgradnju Tuzla počinio krivično djelo Zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju – iz člana 247. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Predmetnom optužnicom imenovani se teretio da je u periodu od 2006. godine do 2011. godine obavljajući poslove direktora JU Direkcija za izgradnju, suprotno Statutu firme, sredstva kojima je raspolagala JU Direkcija za izgradnju, a koja su uplaćena od strane kupaca stanova i drugih prostorija koristio protipravno njihovoj namjeni, a suprotno ugovornim obavezama koje je imala JU Direkcija za izgradnju i da zbog nenamjenskog trošenja i preusmjeravanja sredstava stambeno poslovni objekat “15 maj” u Tuzli nije predat kupcima na korištenje.

Sud je ocijenio da krivično djelo opisano u potvrđenoj, odnosno na glavnom pretresu izmijenjenoj optužnici nije krivično djelo, tj. da nisu ostvarena, opća i posebna zakonska obilježja krivičnog djela.

U obrazloženju odluke navedeno je da u konkretnoj krivičnoj stvari činjenični opis krivičnog djela – Zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju, ne sadrži činjenice i okolnosti koje čine zakonska obilježja krivičnog djela, kao i one od kojih zavisi primjena određene odredbe krivičnog zakona, zbog čega je sud optuženog oslobodio od optužbe.

Radi se o prvostepenoj presudi koja nije pravosnažna i na koju stranke imaju pravo žalbe u roku od 15 dana od dana prijema presude.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje