Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slučaj Nadin: Porodica Smajlović obratila se Uredu za borbu protiv korupcije

Preuzmite sliku

Amina i Denis Smajlović, roditelji djevojčice Nadin Smajlović, kojoj je uskraćeno liječenje na KCUS-u, danas su posjetili Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

Oni su uposlenicima ovog Ureda predali svu dokumentaciju vezanu za ovaj slučaj.

“Ispričali smo šta se desilo našoj porodici i predali svu dokumentaciju koju imamo. Sve to će biti prevedeno i proslijeđeno savjetniku Ureda Ericu Larsonu”, rekla je Amina Smajlović.

Slučaj 13-godišnje djevojčice Nadin Smajlović kojoj je, prema navodima roditelja, uskraćeno liječenje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu izaziva veliku pažnju javnosti.

Djevočica Nadin primljena je na KCUS s zdravstvenim problemima. Nakon što je utvrđeno da KCUS ne može dati potrebnu terapiju djevojčici, roditelji su tražili premještanje, što su iz KCUS-a odbili i nisu potpisali izmještanje. Roditelji su samoinicijativno prebacili djevojčicu na liječenje u Tursku, a svoje daljnje liječenje nastavila je na UKC Tuzla koje je i potpisalo potrebnu dokumentaciju da bi Nadin mogla biti izmještena.

Sa KCUS-a su ove navode demantirali tvrdeći da nisu uskratili liječenje djevojčice iako je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović javno na press konferenciji kazala da “to dijete od ovakvih roditelja niko neće liječiti”.

Ombudsmeni BiH su zaključili da u konkretnom predmetu postoje određeni procesni propusti u kojem su ugrožena prava pacijenta.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo je predmet po ovom pitanju po prijavi porodice Smajlović, saslušana je majka Amina koja je predala i brojnu dokumentaciju kao dokaz da su ljekari na KCUS-u odbili liječiti njenu kćerku. Međutim, još nema tužilačke odluke. Posljednje informacije su da se još uvijek vrše provjere navoda iz prijave.

Zbog slučaja Nadin Smajlović, pred Ljekarskom komorom KS odnosno Etičkim odborom pokrenut je postupak protiv prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića zbog njegovih izjava o ovom slučaju, a potpisnici prijave su pedijatri sa KCUS-a koji tvrde da ih je Gavrankapetanović na Facebook-u nazvao “djecoubicama”. Doktor Gavrankapetanović demantirao je da je autor spornog teksta te da je riječ o prenesenom statusu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,