Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slučaj diskriminacije u Banovićima: Zabranili joj fotografisanje za školski pano jer je imala previše šminke

Preuzmite sliku

Putem redakcijskog Vibera portalu Tuzlanski.ba obratila se 15-godišnja maturantica Nejra Bajrić iz Banovića, kojoj kako navodi nije bilo dozvoljeno da se njena fotografija nađe na zajedničkom panou  razreda jer su direktorica i pedagogica Osnovne škole “Treštenica”, smatrale da nosi previše šminke.

Nejra je odlučila svoj slučaj i ogorčenje podijeliti sa širom javnosti: 

– Učenica sam IX razreda OŠ “Treštenica” Banovići. Ja sam maturant odličan, učenik. Čekala sam dugih devet godina da bi dobila ovu titulu i sve što ona nosi sa sobom. Ja sam kao i stotine drugih maturanata ovog kantona, države, regije ali postoji velika razlika između njih i mene. Svi ti maturanti su sada negdje na panou sa svojim vršnjacima i nastavnicima ali ja nisam na panou IX razreda OŠ “Treštenica “zato što su mi fotografisanje zabranili pedagogica i direktorica moje škole, zbog navodno”previše šminke na meni”, piše Nerja u svom obraćanju, te dodaje:

– Da li je neko upamtio ovakav slučaj poniženja i diskriminacije jednog djeteta. Ja sam obilježena, ja sam ponižena, ja sam žigosano dijete, istraumirano i ne znam da li ću ikada više biti kao prije, meni su polomljena krila prije nego što sam i poletila u život. Da li je to ispravno, pedagoški,ljudski? Moji povrijeđeni roditelji traže pravdu tako što su uputili dopise ministru obrazovanja i upravnom odboru OŠ “Treštenica” ali nema odgovora .Molim vas pomozite jednom slomljenom dječijem srcu da pronađe pravdu i utjehu. Predložite mi kako da je nađem?, navodi se u poruci koju je Nejra uputila redakciji Tuzlanski.ba.

  • Na naše pitanje kada je nastala fotografija koju je Nejra objavila, roditelji navode:

    – Zahvaljujuci fotografu i radnji Rizvić-print Nejru su posebno slikali da joj ispune njenu želju i od sebe joj poklonili sliku. Trebla je prva da se slika međutim zbog šminke nije i kada su svi završili sa slikanjem nju je fotograf slikao od sebe.

    Kao i drugi maturanti, i Nejra je podijelila svoju fotografiju na društvenim mrežama, ali ne zbog popularnosti i lajkova, već uz molbu za pomoć da pronađe pravdu. Veliki broj korisnika interneta podržao je maturanticu iz Banovića i osudio ponašanje školske uprave. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje