Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slovenija nastavlja podržavati BiH u procesu pridruživanja EU

Preuzmite sliku

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu u nastupnu posjetu ambasadoricu Republike Slovenije Zoricu Bukinac.

Uz konstataciju da Bosna i Hercegovina i Republika Slovenija imaju tradicionalno dobre i prijateljske bilateralne odnose, bez otvorenih pitanja, federalni premijer  poželio je slovenskoj diplomatkinji uspješan rad u BiH. Naglasio je da se saradnja dvije zemlje može značajno poboljšati, posebno na ekonomskom planu, te u oblastima bezbjednosti, turizma, obrazovanje i kulture, zaštiti i unapređenju životne sredine i razvoju takozvanih zelenih tehnologija.     Gošću iz Slovenije upoznao je sa aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom, te izazovima koji stoje na putu provođenja planiranih reformi, čemu je ambasadorica Bukinac dala bezrezervnu podršku svoje zemlje.

Posebno je istaknuto  da evropski put naše zemlje nema alternativu. Bukinac je rekla da će Republika Slovenija, kao i do sada, snažno podupirati proces pridruživanja EU i  najavila nastavak ove podrške.

Razgovarano je i o potrebi prenošenja i razmjene iskustava provođenja reformskih procesa u ovoj prijateljskoj zemlji, pri čemu je federalni premijer naglasio dobre rezultate u reformi javne uprave u Sloveniji. Bilo je riječi i statusu radnika iz BiH koji se nalaze na privremenom radu u ovoj zemlji čiji je broj u posljednjih pet, šest godina znatno povećan, a potreba za njihovim angažmanom postoji i dalje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,