Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slobodno tumačenje Novalića hit na društvenim mrežama: Freelanceri su slobodni sateliti

Preuzmite sliku

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine u svom, sada već tradicionalnom, live obraćanju na Facebooku prije dva dana negirao je da će se novim izmjenama zakona o doprinosima i porezu na dohodak oporezivati nasljedstvo kao i štednja.

Međutim, veliku pažnju je privukla njegova izjava o freelancerima, koji, sudeći prema izjavama opozicije, spadaju u radnike koji će plaćati znatno veće poreze. I, tradicionalno, ponovo je svojim “slobodnim tumačenjem” izazvao podsmijehe javnosti.

Naime, Novalić je u jednom trenutku u svom pojašnjenju šta su freelanceri rekao da su to, citiramo: “slobodni sateliti”, što je zapravo privuklo veliku pažnju korisnika društvenih mreža koji su dijelili taj dio njegove izjave uz sarkastične komentare.

Fadil Novalić, svakako pripremljen da sa papira pročita i obrati se javnosti povodom prijedloga zakona koji je izazvao buru, krenuo je sa slobodnim tumačenjem i izlaganjem definicije freelancera.

“Bilo je pitanje freelancera. Oni su prije svega novi naziv na našem prostoru i općenito na svijetu i tek su se sada počeli prepoznavati u zakonima. Freelancer su ako pogledamo u nekim slobodnim tumačenjima, neki slobodni sateliti kojih čas ima, čas nema. To se u nekom ekonomskom smislu odnosi na to da čas rade, čas ne rade ili imaju ugovore ili ih nemaju. I mi podržavamo taj vid ekonomije”, kazao je, između ostalog, Novalić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,