Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slijedi zajednička vježba Oružanih snaga BiH i SAD-a

Preuzmite sliku

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Senad Mašović danas je učestvovao na video-konferenciji organiziranoj povodom međunarodne vojne vježbe ”Immediate Response 21” koja će biti održana naredne godine.

U razgovoru sa komandantom Komande Oružanih snaga SAD za Evropu (USEUCOM) generalpukovnikom Christopherom G. Cavoliem, general Mašović je prezentirao dosadašnje pripreme OS BiH u vezi realizacije vježbe. Također, upoznao ga je i sa stanjem u BiH i aktivnostima OS BiH tokom trajanja pandemije koronavirusa COVID-19, kao i pomoći Oružanih snaga BiH civilnom stanovništvu i institucijama u BiH u borbi protiv širenja pandemije – saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Tokom razgovora izražena je snažna podrška Oružanih snaga SAD-a Oružanim snagama BiH u cilju daljeg razvoja i jačanja sposobnosti i kapaciteta OS BiH, te jačanja interoperabilnosti i kompatibilnosti OS BiH u skladu sa NATO standardima.

Također, general Cavoli je izrazio spremnost za nastavak dosadašnje uspješne saradnje, te pomoći i podrške SAD Bosni i Hercegovini na njenom putu ka evroatlantskim integracijama i punopravnom članstvu u NATO.

S tim u vezi, najavljena je i mogućnost posjete generala Cavolia Zajedničkom štabu OS BiH kako bi se razgovaralo i o mogućnostima novih vidova saradnje.

Vježba ”Immediate Response 21” planirano je da se realizira naredne godine, pored još četiri vježbe u organizaciji Komande OS SAD za Evropu (USEUCOM).

Zemlje učesnice su: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Albanija (kao zemlje domaćini), zatim SAD, Grčka, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Kanada i Velika Britanija.

Oružane snage BiH će biti domaćin jednog dijela vježbe i do sada su u okviru priprema realizirane Inicijalna i Glavna planska konferencija.

Učešće Oružanih snaga BiH je odobrilo Predsjedništvo BiH, a na vježbi u Bosni i Hercegovini učestvovat će samo Oružane snage BiH i Oružane snage SAD-a.

Očekuje se i dolazak Tima USAREUR (Kopnene snage Komande Oružanih snaga SAD za Evropu) koji bi se upoznao sa pripremama za izvođenje vježbe.

Današnjoj video-konferenciji, pored generalpukovnika Senada Mašovića, prisustvovali su i njegovi zamjenici generalmajor Ivica Jerkić i generalmajor Gojko Knežević, glavni narednik Oružanih snaga BiH Mario Bagarić, kao i vojni ataše SAD u BiH brigadir Michael Tarquinto i novoimenovani šef Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD u BiH major Taib Grozdanić – saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje