Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sladić: Prvog novembarskog dana u BiH rekordi bi mogli padati kao kruške

Preuzmite sliku

Iako nas sutra očekuje prvi novembarski dan, meteorolog Nove BH Nedim Sladić najavljuje kako će temperature zraka u većem dijelu zemlje iznositi od 23 do 30 stepeni celzijusa.

Ispraćamo oktobar koji je obiliovao sa, možemo slobodno reći, skoro pa ljetnim temperaturama. Meteorolog Bakir Krajinović, gostujući na N1 temperature je opisao kao ‘ekstremne’ iako nisu oborile rekord otkada se mjere u BiH. Ipak, pred sutrašnji početak novembra, njegov kolega Nedim Sladić, najavljuje da bi ‘rekordi mogli padati kao kruške’.

“Ujutro prisutna inverzija, odnosno porast temperature zraka s porastom visine, koja do podneva puca kao staklo. Na podnevnom vertikalnom profilu za Sarajevo prisutan je dobro izmiješan granični sloj koji doseže visinu i do dva kilometra (crvena linija koja je paralelna uz suhu adijabatu). Kao i danas, ubrzan rast temperatura ujutro na višim nadmorskim visinama, a potom sustizanje i u prizemlju. Jugozapadnjak, slab do umjeren, potpomoći će vertikalno miješanje slojeva s porastom temperature zraka. Suh zrak, bez bitnije oblačnosti – u skladu je sa sinoptičkom situacijom koja preovladava već duži niz dana – u prizemlju je anticiklonalno polje, a po visini termobarički greben s jugozapada”, objasnio je Sladić u propratnom statusu objavljenom na Facebook nalogu.

Dodao je kako će dnevne temperature zraka prvog novembra u većem dijelu zemlje iznositi od 23 do 30 °C.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje