Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sladić pojasnio zašto su oblaci iznad Zenice ličili na ženske grudi

Preuzmite sliku

Meteorolog Nove BH Nedim Sladić objavio je jučer fotografiju neobične pojave koja se tokom pogoršanja vremena pojavila iznad Zenice – “mammatus oblaci”. Ova pojava izazvala je veliku zainteresovanost na mrežama i pitanje zbog čega se oblaci tako zovu i zašto podsjećaju na “ženske grudi”.

Sladić je danas objavio pojašnjenje.

“Mammatus, češće i mamma, je latinski naziv za žensku dojku (en. breast). Zbog specifičnog visećeg izgleda koji je posljedica snažnog spuštanja hladnijeg zraka silaznim strujanjima, često ga meteorolozi širom svijeta tako i zovu. Mammalia je latinski naziv za porodicu sisara, kojoj, gle čuda, i mi pripadamo (en. mammals)”, napisao je Sladić nakon velikog broja komentara na mrežama.

Ranije je objasnio da ova pojava “pokazuju izrazitu nestabilnost atmosfere, kao i prisustvo snažnih silaznih strujanja”.

Podsjetimo, veći dio BiH jučer ujutro je zahvatilo olujno nevrijeme. U Banjaluci je olujni vjetar čupao drveće, nosi krovove, a određena naselja su ostala bez električne energije. U drugim dijelovima zemlje, zbog začepljenja šahtova, došlo je do poplava ulica. Nevrijeme je izazvalo materijalnu štetu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,