Petak, 24. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sladić objavio zanimljivu prognozu vremena za predstojeći period

Preuzmite sliku

Bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić objavio je na društvenim mrežama zanimljivu prognozu vremena za predstojeći period. Kartu na kojoj su prikazane temperatura zraka i ostale meteorološke karakteristike, opisao je kao “borbu titana”.

Zatim je detaljno obrazložio šta je pod tim mislio.

“Slagalicu je trenutno jako teško složiti i mislim da je pametno da se sa detaljima malo sačeka. Mnogo toga treba posložiti na jedno mjesto i dobiti smislenu cjelinu. I zbog toga sam prethodno rekao borba titana.

Nama ostaje ispratiti pozicije sistema, ponašanje temperaturnih gradijenata i zone konvergencije – ciklogenetični faktori. Upitnici koji se javljaju u jet streak na par mjesta gdje namjerno stavljam upitnik (pravilo desne strane ulaza).

SPV (stratosferni polarni vrtlog), koji je još uvijek sa zonalnim vjetrovima iznad prosjeka, ali s tendencijama oscilacije prema dole, potom i coupling (zajednički utjecaj) sa tropskim propagirajućim istok-zapad valom uzrokovan Madden-Julian oscilacijom (MJO) (jedno od primjera je nedavno istraživanje koje su radili (Furtatudo i Green, 2019), a naravno, ima ih više, i gdje se jak SPV i snažno ponašanje MJO-a u fazi 2 i 3 koje sada imamo propagira prvo visinskim grebenom preko istočnog Atlantika – tzv. ATR režim, a potom i razvojem NAO+ oscilacije sa anticiklonalnim centrom preko centralne Europe (Henderson et al. 2016)).

Ono što isto tako ne možemo zanemariti jeste i utjecaj Sunca. S jedne strane, zimskog potencijala ima, ali čini se ipak ne uz puno snijega. S druge strane, lagano se može desiti da dobijemo prolazni ugriz zime i da glavnina ode na Tursku i Grčku. Dok se slagalica potpuno ne posloži sa svim ovim začinima i sastojcima za ukusnu meteorološku deliciju koja se krčka na laganoj vatri, s detaljima neću izlaziti”, zaključio je Sladić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje