Ponedjeljak, 27. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Skupština TK usvojila inicijativu da Clexan bude na esencijalnoj listi lijekova

Preuzmite sliku

Na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona usvojene su brojne inicijative, među kojima je i  inicijativa da na esencijalnoj listi bude Clexan.

Trudnice u Tuzlanskom kantonu godinama unazad veoma teško dolaze do niskomolekularnog heparina, lijeka koji sprečava trombofiliju kod trudnica. Naime, nakon što im njihov doktor propiše taj lijek, one moraju ponovno proći komisije i liječničke konzilije kako bi ostvarile pravo na lijek koji se može kupiti u samo jednoj apoteci i to onoj Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Budući da rijetke trudnice ostvare to pravo, primorane su izdvajati 5 eura dnevno za lijek, a većina ih u siromašnoj Bosni i Hercegovini to nije u mogućnosti.

Klub zastupnika Naše stranke TK u Skupštini Kantona predložio je inicijativu da niskomolekularni heparin mora biti na esencijalnoj listi za sve pacijente kod kojih postoji postoji medicinska indikacija za korištenje. Inicijativa je usvojena.

Prema kriterijima Evropskog udruženja za reproduktivnu medicinu čijim pravilima se vodi i Klinika za ginekologiju UKC Tuzla, u strogo indiciranim slučajevima niskomolekularni heparin ili clexan je prevažan za trudnice, naročito one koje boluju od trombofilije, te porodilje čiji porod završi sekcijom, odnosno carskim rezom.

Ovaj lijek je prepisivan i pacijentima koji su imali teži oblik korona virusa. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje