Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Skupština TK “pritišće” direktore na zapošljavanje mladih doktora

Preuzmite sliku

Kako je za Tuzlanski.ba potvrdio predsjednik skupštine TK Senad Alić, Kolegij Skupštine danas je pozvao sve zdravstvene institucije na zapošljavanje kadrova po pozivu koji je ranije objavljen.

Naime, kako je Tuzlanski.ba i ranije pisao, Od ukupno 66 mladih doktora medicine sa područja TK koji se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje TK za njih oko 20 od osam zdravstvenih ustanova pristigle su aplikacije.

Mi smo posjetili sve zdravstvene institucije na prostoru TK po programu rada Ministarstva zdravstva i Vlade TK. Nisu nam svi domovi zdravlja konkurisali na odobrena sredstva da bi primili doktore s biroa na prvo radno iskustvo. Kontaktirali smo telefonskim putem direktore da vide s upravnim odborima, kako bi se, po planu Vlade, zaposlili svi mladi doktori i kako bi stekli radno iskustvo“, kazao je za Tuzlanski.ba Alić.

  • ?????????????????????????????????????????????????????????
  • Iako je objava programa imala za cilj upošljavanje svih nezaposlenih mladih kadrova, prema trenutnom stanju, zadatak neće biti lak. Predstavnici Skupštine jučer su kontaktirali direktore i očekuju pozitivne rezultate. Kako nam je u razgovoru istakao predsjednik Skupštine, najveća bojazan direktora je što po okončanu programa, moraju izdvojiti novčana sredstva za uposlenike za još šest mjeseci, a tih sredstava nemaju.

    Podsjetimo, kada je riječ o Tuzli, samo jedna osoba ima zaključen ugovor sa JZU “UKC Tuzla” u trajanju od 6 mjeseci, a u pitanju je Lejla Softić iz Banovića. JZU “Dom Zdravlja” Tuzla do objavljivanja spiska nije uputio aplikaciju za niti jednog mladog ljekara, iako ih na području Tuzle ima čak 36.

    Aplikacije su pristigle iz Kalesije, Lukavca, Gračanice, Kladnja, Živinica.. no još oko 40 mladih ljekara čeka zaposlenje.

  • nezaposleni-doktori
  • Obzirom da je još uvijek je u toku Poziv javnim zdravstvenim ustanovama sa područja TK da uzmu učešće u realizaciji Programa zapošljavanja mladih kadrova nadati se, da će se za određen broj mladih ljekara sa spiska ipak naći mjesta u nekoj od zdravstvenih ustanova sa područja TK, gdje bi sticali znanje i vještine, a nakon toga ostali u BiH radeći posao za koji su se i školovali. U protivnom, mnogi mladi doktori medicine sa ovog spiska ubrzo bi mogli put nekolicine svjih kolega zaputiti se u Njemačku gdje ih čeka zaposlenje i  sve izvjesnija budućnost. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje