Subota, 23. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Skupština TK-a usvojila Izvještaj o radu Vlade za 2015. godinu: Premijer Bego Gutić ponosan na dva momenta

Preuzmite sliku

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o radu Vlade tog kantona za 2015. godinu.

Predsjednik Skupštine TK-a Senad Alić podsjetio je da je Vlada imenovana krajem februara prošle godine, te da je tokom 10 mjeseci rada u toj godini imala dva teška momenta, a to su dvije rekonstrukcije Vlade, dodavši da je u prvih šest mjeseci imala opstrukcije u radu, kada je Demokratska fronta bila dio skupštinske većine.

Iskazao je zadovoljstvo realizacijom rada Vlade TK-a u 2015. godine, naglasivši da su realizovana dva glavna cilja iz ekspozea kantonalnog premijera, a to su finansijska stabilnost Budžeta TK-a i poboljšanje stanja privrede.

Istakao je da je ta Vlada zabilježila najmanji deficit u zadnjih osam godina, dodavši da je smanjen i akumulirani deficit za 30 miliona KM.

Alić je napomenuo da je Vlada TK-a imala obavezu da pregovara sa sindikatima radnika, te izrazio zadovoljstvo postignutim sporazumima s radnicima. Podsjetio je da je uvezan staž radnicima koji su stekli uslove za penzionisanje i da su svi radnici materijalno zbrinuti na Zavodu za zapošljavanje.

Vlada TK-a izdvojila je kapitalna ulaganja u Međunarodni aerodrom Tuzla, zatim u obrazovanje, UKC, nastavljena je sanacija brane Modrac, te regulacija riječnih korita.

Dodao je da je u Tuzlanskom kantonu u 2015. godini izuzetno dobro surađivala izvršna i zakonodavna vlast.

Premijer TK-a Bego Gutić kazao je da, kada je riječ o radu Vlade, ponosan na dva momenta.

Prvi je stabilizacija budžeta u tom kantonu, naglasivši da je zaustavljen finansijski pad i smanjen akumulirani deficit i da je napravljen pozitivan pomak u ostvarivanju viška prihoda nad rashodima sa 90 na 60 miliona KM.

Kao drugi poseban momenat istakao je stabiliziranje privrednih prilika u tom kantonu.

Dobar dio radničkih problema koji su se rješavali na ulici, riješeni su kroz institucije sistema – naveo je Gutić, podsjetivši na riješene probleme u tvornici deterdženata Dita i fabrici obuće Aidi, napomenuvši da se do kraja godine očekuje rješavanje pitanja TTU i Livnice čelika.

Uspjeli smo obezbijediti da se izvršavaju osnovne državne funkcije u oblasti obrazovanja, sigurnosti i pružanju zdravstvenih usluga, isplaćeni su poticaji poljoprivrednicima – dodao je Gutić.

Kroz nekoliko implementiranih programa u saradnji s federalnom vladom smanjen je broj nezaposlenih za 3.615 osoba i povećan izvoz firmi s područja TK-a za 9.8 posto – potcrtao je Gutić. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,