Subota, 25. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Skupština RS danas o stavljanju van snage odluke o referendumu

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da se razmatra stavljanje van snage odluke o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH bit će održana danas.

Klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije i SDS-K podnijeli su zahtjev za zakazivanje ovog posebnog zasjedanja, a protiv predloženog dnevnog reda na sjednici skupštinskog Kolegija glasali su šefovi klubova SDS-a, PDP-a i NDP-a.

U obrazloženju zahtjeva vladajuće stranke navode da s obzirom na to da je opozicija uskratila podršku odluci o održavanju referenduma u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, tu odluku treba privremeno povući do postizanja konsenzusa.

Do tada, dodaju, treba podržati inicijativu da se organizuje potpisivanje peticije s pitanjem identičnim referendumskom pitanju o Sudu i Tužilaštvu BiH i da se osigura najmanje 500.000 potpisa za tu inicijativu.

Odluka o raspisivanju referenduma objavljena je 20. septembra 2017. godine u Službenom glasniku RS, dvije i po godine nakon usvajanja u Skupštini RS-a.

Iz opozicije tvrde da je vlast sav taj period manipulisala i poigravala se referendumom.

Stavljanjem van snage odluke o referendumu, kako su naveli, bit će nanesene štetne posljedice RS-u, urušavanjem digniteta parlamenta i obezvređivanjem instituta referenduma.

Traže i izvinjenje entitetskog predsjednika Milorada Dodika i svih onih koji su tvrdili da će referendum biti održan.

U parlamentu se očekuje burna rasprava o tom pitanju. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje