Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Skupština KS kao u Ukrajini: Smajić na pod oborio Kojovića, razdvajali ih Mulabdić,Konaković i Marić

Preuzmite sliku

Skandalozno ponašanje pojedinih zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo danas je dovelo do prekida sjednice. Nakon tuče zastupnika, kojoj je povod bilo pitanje zastupnice Naše stranke Sabine Ćudić, Rasim Smajić, zastupnik BOSS-a iz Kluba Srba fizički je nasrnuo na Predraga Kojovića, zastupnika Naše stranke, piše bh. novinska agencija Patria.

Ćudić je u svom pitanju prozvala Smajića za uzurpaciju parking prostora u ulici Nedima Filipovića gdje ovaj zastupnik živi. Radi se o „privilegiji“ zastupnika, koju više od polovine koristi da parkira svoja vozila uz korištenje zastupničke legitimacije gdje god mu to odgovara. Smajić je parkirao vozilo na trotoaru, pješačkom prelazu, gdje god je stigao.

Pitanje zastupnice Ćudić naljutilo je Smajića te je počeo psovati djecu, samo je ostalo nejasno da li zastupnice Naše stranke ili žene za koju on sumnja da ga je prijavila.

U tom trenutku, Predrag Kojović je ustao i zatražio od predsjedavajuće Skupštine KS Ane Babić da prekine zasjedanje zbog Smajićevog neprimjerenog ponašanja i brojnih psovki koje je izrekao.

Smajić se potom okrenuo, uhvatio Kojovića za ruku i oborio ga na pod. Pokušali su ih razdvojiti zastupnik SBB Zvonko Marić i premijer Elmedin Konaković.

U tom trenutku „treći Srbin“ Nermin Bjelak krenuo je prema ministru MUP-a Kantona Sarajevo Vedranu Mulabdiću, koji se također umiješao da bi zaštitio Kojovića. Bjelak je mahao rukama i unosio se u lice ministru Mulabdiću.

Mulabdić je tada krenuo na Bjelaka, no uhvatio ga je sa leđa Marić te ga zaustavio da ne bi došlo do većeg incidenta i fizičkog obračuna.

Policija nije dolazila u salu, a direktni prijenos skupštinskog zasjedanja TV Sarajevo je odmah prekinut. Za sada se ne zna da li će sjednica, koja inače radi na granici kvoruma, biti prekinuta skroz, te drugi dan nastavljena ili danas.

Zvonko Marić pojasnio je za NAP da priča o privilegiji parkiranja zastupnika gdje god im to odgovara, ili pak kretanje jednosmjernom ulicom, traje od početka ovog mandata.

Tada se glasalo o tome, i nas desetak među kojima sam i ja, odbili smo korištenje te privilegije jer je to van svake pameti. Međutim, nikome to tada od medija nije bilo zanimljivo, te je ovaj incident i tuča koja je izbila samo aktuelizirala ovu priču, pojašnjava Marić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,