Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Skopljaković: Što je Dodikova briga veća, Hrvata sve manje i manje

Preuzmite sliku

Božo Skopljaković, predsjednik HS BiH u reakciji na posjetu Milorada Dodika Hrvatskoj kazao je da se „iz ovog posjeta može iščitati podrška službenog Zagreba članu Predsjedništva BiH iz reda Srba kojeg HDZ BiH na čelu sa gospodinom Čovićem vide kao zaštitnika Hrvata u BiH“.

„Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, povodom posjeta Zagrebu, izjavio je da je za mir i stabilnost a da bi samo nekoliko dana prije, točnije tokom obilježavanja 15. septembra, kao novoutemeljenog praznika pod nazivom ‘Dan srpskog jedinstva’ izjavio kako je za ujedinjenje Republike Srpske i Srbije, cilj kojega se Srbi neće nikada odreći. “Danas imamo dvije države, Srbiju i RS, a težnja je da budemo jedna država”, kazao je Dodik, iako mu je gospodin Vučić otvoreno poručio da Republika srpska nije država nego entitet u BiH.

Da li je najava ovog ujedinjenja interes Republike Hrvatske ili su pozvali gospodina Dodika da ga upozore da RH nikada neće pristati na takvo što? Što god da je, vidimo da je izostala osuda i reakcija na „miroljubive„ izjave gospodina Dodika koji je svojim dugogodišnjim djelovanjem uspiodovesti broj Hrvata u RS na nacionalnu manjinu“, kazao je Skopljaković.

Na sastancima u Zagrebu često se koristio termin zalaganje za konstitutivnost.

„Mnogi zaboravljaju da Hrvati i Srbi za svoju konstitutivnost mogu zahvaliti Ustavnim sudijama Bošnjacima i strancima, koji su glasali za konstitutivnost sva tri naroda na cijelo teritoriju BiH a da su protiv glasali Ustavne sudije Hrvati i Srbi, znamo koje su stranke na vlasti sve ove godine i ko bira Ustavne sudije.

Ovim putem pozivamo službeni Zagreb da uspostavi komunikaciju i saradnju s institucijama vlasti u BiH jer samo tako možemo ostvariti potrebnu saradnju za napredak BiH u euroatlantske integracije u kojima nam Republika Hrvatska svojim položajem i iskustvom može jako puno pomoći.

Gospodin Dodik nije niti će ikada biti predstavnik koji će se zalagati za interese Hrvata u BiH, jer što je njegova briga veća Hrvata je sve manje i manje“, napomenuo je Skopljaković. (Patria)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,