Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Skenderija i Zetra objekti za uspostavljanje privremenog izolatorijuma

Preuzmite sliku

Za uspostavljanje privremenog izolatorijuma koji se može obezbijediti u roku od 24 časa Kanton Sarajevo iskoristiće neke od ustanova u svom vlasništvu kao što su studentski domovi, Centar “Skenderija”, Olimpijska dvorana “Zetra” ili neki drugi odgovarajući prostor, izjavio je premijer ovog kantona Mario Nenadić.

Na sastanku Nenadića sa ministrima u Vladi Kantona Sarajevo predstavnicima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, Zavoda za izgradnju Opšte bolnice te koordinatorom za projekte kantonalne Vlade i UNDP-a, donesena je odluka da će Kanton, kada je riječ o dodatnim kapacitetima izolatorijuma, djelovati u dva pravca

U okviru jačanja sistema javnog zdravstva u Kantonu Sarajevo u trenutnim okolnostima jačanja epidemije koronavirusa u Federaciji BiH, Nenadić je pojasnio da se će se prvi dio aktivnosti bazirati na pripremu privremenog izolatorijuma, dok će drugi dio biti usmjeren na uspostavljanje novog izolatorijuma u krugu Opšte bolnice najkasnije do 1. oktobra.

U ovu svrhu biće iskorištene prostorije bivše garnizonske ambulante iz koje su iseljena tri instituta, te je ovaj prostor odlukom Vlade FBiH prije mjesec dana dodijeljen kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Nenadić je rekao da će na taj način biti uspostavljen novi izolatorijum sa oko 100 raspoloživih smještajnih kapaciteta, te dodao da su za potrebe novog izolatorijuma već obezbijeđena sredstva.

Kako bi se ubrzao čitav proces i javne nabavke, te privukli međunarodni i drugi donatori, dogovoreno je da se on radi u saradnji sa UNDP-jem.

“Paralelno sa obnovom objekta, zdravstvena struka radiće na definisanju potrebne medicinske opreme za novi izolatorijum, a UNDP će obezbijediti 50 odsto potrebnih sredstava”, navodi se u saopštenju. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,