Ponedjeljak, 18. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sjednica Parlamenta FBiH: Nema većine za izbor dopredsjedavajućih

Preuzmite sliku

Nastavak konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH održava se danas u Sarajevu. Sjednica je počela sa sat vremena zakašnjenja.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Elvir Karajbić (SDP) na početku je izvršio verifikaciju zastupnika koji to nisu ranije uradili. To su Mirsad Zaimović i Feliks Vidović.

Razmatrani su prijedlozi za imenovanje dopredsjedavajućih Predsatvničkog doma. Klub HDZ predložio je za potpredsjedavajućeg Mladena Boškovića. Klub DF-a predložio je Maru Đukić dok je iz reda ostalih predložena Sabina Čudić iz Naše stranke.

Ivica Pavković je tokom rasprave kazao da je prijedlog Mare Čukić kao Hrvatice nastavak politike koja nije dobra.

– Ovo je čini se po nekima patriotizam. On se ogleda u nastavku borbe za pozicije koje pripadaju legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda – kazao je Pavković.

Alma Kratina (DF) kazala je da želi danas knstruktivan rad i da neće da govori ništa jer bi to značilo sučeljavanje ideologija.

– Na izborima su glasali građani i tačka – kazala je ona.

Nakon glasanja, prijedlog DF-a nije dobio većinu, nakon čega je zatraženo i pojedinačno glasanje. Većina u Klubu zastupnika SDA bila je suzdržana, svi u Klubu HDZ-HNS bili su protiv. Klub SDP-a bio je za imenovanje Mare Đukić kao i Klub DF-a i Klub Naše stranke.

Klub SBB-a bio je suzdržan po ovom pitanju, kao i Nezavisni blok, dok je PDA bila protiv.

I nakon pojedinačnog glasanja nije prošao prijedlog DF-a za izbor dopredsjedavajuće.

Ni Mladen Bošković nije dobio potreban broj glasova, a u pojedinačnom glasanju također nije dobio potrebnu većinu. U Klubu SDP-a bili su suzdržani tokom ovog glasanja, izuzev Lane Prlić, koja je glasala protiv ovog prijedloga. Klub SBB bio je za, kao i PDA koji je podržao Boškovića. I dio NB-a podržao je Boškovića.

Sabina Ćudić također nije dobila potreban broj glasova da bi bila imenovana u rukovodstvo Doma.

Nakon završetka konstituirajuće sjednice planirano je i održavanje vanredne sjednice na kojoj je, po predloženom dnevnom redu, predviđeno da se poslanici po hitnom postupku izjasne o Prijedlogu budžeta Federacije BiH za 2019. godinu, kao i o predloženom zakonu o izvršenju navedenog budžeta, te o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o budžetima u FBiH.

Uz to planirano je da se Predstavnički dom izjasni o davanju saglasnosti na ovogodišnje finansijske planove Federalnog zavoda za zapošljavanje, Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. (Patria)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: