Utorak, 24. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sjednica Doma naroda PSBiH će biti otkazana, delegati SDA neće prisustvovati

Preuzmite sliku

Hitna sjednica Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine neće biti održana jer nema kvoruma. Trojica delegata SDA se neće pojaviti na sjednici. Riječ je o Amiru Fazliću, Bakiru Izetbegoviću i Asimu Sarajliću.

Bakir Izetbegović, lider SDA, podnio je jučer zahtjev Draganu Čoviću da otkažu današnju sjednicu, a danas je potvrdio kako neće prisustvovati sjednici.

Podsjetimo, na hitnoj sjednici trebao se razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku.

Zahtjev za razmatranje ovog zakonskog prijedloga uputili su poslanici iz Kluba hrvatskog naroda Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak.

Predlagači ovim zakonskim prijedlogom predlažu da se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bira među hrvatskim kandidatima, po elektorskom modelu, koji su osvojili najviše glasova u najmanje tri od pet kantona, i to Hercegovačko-neretvanskom (HNK), Srednjobosanskom (SBK), Zapadnohercegovačkom (ZHK), Livanjskom i Posavskom kantonu.

Predložili su i da se na novi način biraju delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, pa tako da se od 17 delegata iz reda hrvatskog naroda, njih 16 bira iz skupština kantona na način da se iz HNK biraju četiri, po tri iz SBK i ZHK, te po dva iz Livanjskog, Zeničko-dobojskog i Posavskog kantona.

Delegati hrvatskog naroda iz Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog i Bosansko-podrinjskog kantona zajedno biraju jednog, navedeno je u prijedlogu.

Predložili su i način izbora delegata iz reda bošnjačkog i srpskog naroda, te ostalih u Dom naroda Parlamenta FBiH.

HDZ-ovi delegati, između ostalog, u izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH predlažu da mandat pripada političkoj stranci, a ako nosilac mandata istupi iz stranke, onda ga dobija idući sa liste te stranke.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje