Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sir Peach: Nećemo dozvoliti secesiju Republike Srpske

Preuzmite sliku

Nećemo dozvoliti secesiju Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine, kazao je sir Stuart Peach, specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan tokom Samita demokracije Jugoistočne Evrope koji se danas održava u Budvi.

Suradnja Evropske unije i NATO-a je suštinska za stabilnost i postoji potreba da se podrži prisustvo misije EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini kao i KFOR misije na Kosovu, dodao je između ostalog Peach, koji je govorio tokom diskusije na temu ‘Promjenjiva politička i sigurnosna dinamika na Zapadnom Balkanu’.

On je naglasio kako se sigurnost i demokracija ne smiju uzimati zdravo za gotovo, te kako se korupcija i financije ne mogu razmatrati odvojeno od pitanja sigurnosti.

Skupu se između ostalih obratio i Kurt Volker, koji je služio kao specijalni asistent američkom izaslaniku u pregovorima za BiH, Richardu Holbrooku, upozorivši da je mogućnost rata u BiH “stvarna”.

“Nisam vidio mnogo napretka u BiH već godinama. Bh. vlasti nisu učinile puno kako bi promovirale napredak, a Sjedinjene Države i Evropska unija su se odrekle naših odgovornosti. Sada je prilika da se pokaže veća pažnja”, dodao je Volker, koji je i bivši ambasador SAD-a pri NATO-u.

Neki od govornika su tokom panel diskusije upozorili i na opasnost ruskog utjecaja u regiji, nazvavši ga štetnim.

“Ruski štetni uticaj u Crnoj Gori datira od prije nekoliko decenija. Jedini način da se ruski utjecaj obuzda je kroz EU članstvo i jačanje naših institucija, s naglaskom na vladavinu prava”, naglasio je premijer Crne Gore Dritan Abazović.

S druge strane, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, kazala je kako je članstvo u NATO-u za njenu zemlju jedini garant sigurnosti u regiji. Naglasila je i važnost članstva u EU.

“Kosovo želi postati članica EU ne zato jer je vidimo kao bankomat nego kako bi se obvezali na njene vrijednosti. Kosovo se usuglasilo sa sankcijama protiv Rusije u skladu sa EU i demokracijama. Ustupci tiranima nikada ne vode ka miru”, podvukla je Osmani. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,