Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

SIPA u CIK BiH zbog sumnji u izborne prevare u Tesliću

Preuzmite sliku

Predstavnici Agencije za istragu i zaštitu (SIPA) zajedno sa istražiocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), izvršili su pregled jednog broja glasačkih listića proglašenih nevažećim u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, potvrdio je Luka Miladinović portparol SIPA-e.

Miladinović je objasnio da je pregled glasačkih listića, proglašenih nevažećim nakon lokalnih izbora 2020. godine, usmeno naredilo Tužilaštvo BiH.

Iz Tužilaštva BiH saopštili su da su istražioci Tužilaštva i SIPA-e vršili uvid i pregled dokumentacije u skladištu Centralne izborne komisije (CIK) u Istočnom Sarajevu, te da je riječ o pregledu glasačkih listića pristiglih iz inostranstva za lokalne izbore u Tesliću.

˝Aktivnosti su vršene uz prethodnu najavu, a u okviru predmeta u kojem postupa tužilaštvo, na temelju prijave osoba sa područja Teslića, o navodnim nepravilnostima u postupanju CIK-a, kada je u pitanju glasanje putem pošte, na lokalnim izborima za područje Teslića.˝, naveli su iz iz bh tužilaštva, te dodali kako će se nakon pregleda dokumentacije odrediti o daljim aktivnostima.

Lokalni izbori u BiH održani su 15. novembra 2020. godine. Izbori u gradu Mostaru održani su u decembru, a zbog neregularnosti su ponovljeni izbori u Doboju i Srebrenici, te Travniku i Ustikolini, zbog smrti kandidata za načelnike. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje