Srijeda, 20. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

SIPA podnijela Tužilaštvu BiH izvještaj o falsifikovanju i pranju novca

Preuzmite sliku

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnijeli su izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima protiv pet fizičkih osoba i jednog pravnog lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela „Izvršenje krivčnog djela u sastavu kriminalnog udruženja“, „Posebni slučajevi falsifikovanja“, u vezi s krivičnim djelom „Pranje novca“.

U vezi s navedenim, postoje osnovi sumnje da je pravno lice počinilo krivično djelo “Odgovornost pravnog lica“, a u vezi s krivičnim djelom „Pranje novca“, saopćeno je iz SIPA-e.

Prijavljena lica su od 2014. do 2018. godine postupajući kao pripadnici kriminalnog udruženja oštetili jednu osiguravajuću kuću na području Republike Srpske za iznos od preko milion KM, kao i Budžet Republike Srpske za iznos od preko 100.000 KM kroz umanjenje poreske osnovice za obračun poreza na dobit, čime su osiguravajuću kuću doveli u rizik nesolventnosti i nelikvidnosti, odnosto ugroženosti akumuliranih sredstava za pokriće tekućih rezervi.

Navedeno su prikrili preinačavanjem pravih isprava odnosno falsifikovanjem dokumenata o sudskoj registraciji za određeni broj pravnih lica, a koja stvarno nisu postojala, i transakcijama kroz račune više banaka na području Bosne i Hercegovine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje