Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

SIPA: Kladionice u FBiH godišnje utaje i do milion eura poreza, novac iz ‘crnog fonda’ koriste za podmićivanje političara (VIDEO)

Državna agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine, sportske kladionice u Federaciji sumnjiči za porezne utaje, pranje novca, podmićivanje političara, te uništavanje dokaza o spomenutim kaznenim djelima.

Iako su s tim upoznali tužilaštva, predmetom se ne bavi niko. Jedni su se proglasili nenadležnim, drugi odlučili ne provoditi istragu.

U operativnoj analizi koju posjeduju Al Jazeera SIPA niz kladionica dovodi u vezi s podmićivanjem političara kako bi 2015. godine bio usvojen zakon o igrama na sreću koji pogoduje kladioničarima. Porezna uprava FBiH taj zakon je javno kritikovala, predlagali su i izmjene ukazujući na sumnju u poslovanje kladioničara uprkos zakonskoj obavazi da se njihovi prijedlozi uključe u izradu zakona, odbijeni su.

Prema operativnim saznanjima SIPA-e kladionice utaju poreza vrše cijepanjem većih dobitaka na one ispod 100 KM na koje se ne plaća porez. Od ukupnog prometa ostvarenog od 2015 do 2018 prijavljeno je blizu 90 posto isplata koje nisu oporezive.

Također, sumnjivo je i to što kladionice 2014. godine prijavile blizu 156 mil. eura prometa, a od 2015. godine nakon što su bili obavezni povezati se na sistem Porezne uprave njihovi prihodi rasli su i do 500 posto.

SIPA sumnja da kladionice godišnje utaje i do milion eura poreza, a da novac iz tzv. ‘crnih fondova’ koriste i za korupciju. Prema prikupljenim podatcima SIPA-e u 2016. godinu za podmićivanje političara osigurali su 150.000 eura kako bi zaustavli izmjene zakona o igrama na sreću jer im nisu odgovarale.

Opširnije u prilogu AJB.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,