Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Siniša Udovičić: Ne postoji mjerna jedinica koja bi mogla opisati veličinu uspjeha ‘Quo vadis, Aida?’

Preuzmite sliku

Film bosanskohercegovačke autorice Jasmile Žbanić “Quo vadis, Aida?”, koji govori o genocidu u Srebrenici, nominovan je u ponedjeljak za prestižnu nagradu Oscar, u kategoriji najboljeg filma van engleskog govornog područja.

Podsjetimo, Američka akademija filmske umjetnosti objavila je danas zvanično nominacije za 93. dodjelu filmske nagrade Oscar, koja će biti upriličena 25. aprila.

Nakon što je polovinom februara objavljena uža lista od 15 filmova, Akademija je danas objavila uži izbor od pet filmova, među kojima se našla i “Aida“.

Ovim povodom razgovarali smo sa tuzlanskim glumcem Sinišom Udovičićem koji je jedan od glumaca u ovom filmu.

Za Tuzlanski.ba Udovičić navodi da je ovo velika stvar za Bosnu i Hercegovinu.

“Ne postoji mjerna jedinica koja bi mogla opisati veličinu ovog uspjeha. U ovoj (ne)državi, sa ovakvim (ne)institucijama i sa ovakvim (ne)ulaganjima u kulturu i film, konkretno, prosto je nevjerovatno da se dešava ovakav uspjeh našeg filma. Ne mogu se suzdržati od emocija, niti želim. Onako, ljudski, najiskrenije, presretan sam zbog Jasmile, zbog cijele ekipe i zbog samog filma” – kaže nam Udovičić.

Jesi li bio u prilici pogledati filmove “Another Round” (Danska), “Better Days” (Hong Kong), “Collective” (Rumunija), “The Man Who Sold His Skin” (Tunis) koji su također u konkurenciji, može li BiH do još jedne najprestižnije filmske nagrade?

“Imao sam uvijek običaj da odgledam sve važne filmove uoči same dodjele nagrada. Kultna videoteka Joker, u mom kvartu mi je najčešće to omogućavala. Tako da sam se trudio biti maksimalno objektivan, uoči same dodjele. Nažalost, vremenom sam izgubio interesovanje, tako da ove godine, osim našeg, nisam odgledao nijedan film iz konkurencije. Tako da ću u narednim danima odgledati ostale filmove iz konkurencije. Ali, opet, neću biti objektivan. Gledat ću dodjelu, onako, kao sa tribina stadiona ‘’Objektivno – domaćinski’’ – priča Udovičić.

Šta bi za tebe kao glumca i tvoju glumačku karijeru predstavljalo da film “Quo vadis, Aida?”, osvoji Oscar?

“U nekom normalnom svijetu, predstavljalo bi jednu važnu referencu u mom CV-ju i ‘’preporuku’’ za neke buduće angažmane. U ovakvoj državi, u kojoj se u prosjeku snimi pola filma godišnje, to neće značiti ama baš ništa. A u svijetu izvan ove države, moglo bi značiti nešto; međutim, svijet danas i svijet kakav je bio kada smo snimali film, više nije isti. Prosto se ne usuđujem anticipirati šta će se dešavati za godinu dana na plannetarnom nivou. S toga, postoji samo ovo ‘’danas’’. A danas je zaista lijep dan, bar kada je naš filmski svijet u pitanju” – smatra Siniša.

Ukoliko bi film Jasmile Žbanić dobio nagradu Oscar od kakvog bi to zapravo bilo značaja za BiH, odnosno za sve one koji su preživjeli genocid u Srebrenici?

“Nadam se da griješim kada kažem da bi značaj, u praktičnom smislu bio nikakav. Jedan od najupečatljivijih filmova, o genocidu nad Jevrejima je ‘’Šindlerova lista’’. Genocid u Srebrenici se desio par godina nakon što je taj film osvojio nekoliko Oscara te godine. Sa druge strane, emotivno bi značilo puno. Tim ljudima u Srebrenici je uzeto sve. Najmiliji, kuće, zemlja, grad, kosti ubijenih, sve, baš sve. I na kraju, kao da to nije bilo dovoljno, oduzima im se pravo na istinu i da obilježavaju svoje stradanje. S te strane, uspijeh filma ‘’Quo Vadis, Aida’’ ima veliku poetsku pravdu” – kaže naš sagovornik koji se prisjetio i snimanja filma:

“Iskustvo je nemjerljivo veliko. U samoj organizaciji filma, vidjelo se da produkcijska kuća ‘’Deblokada’’ pravi veliki i ozbiljan projekat. Radi se o velikom filmu u svakom smislu te riječi. Od veličine same teme, renomirane rediteljice, fantastičnih glumaca, ogromnog broja statista i ljudi ‘’iza kamere’’. Uprkos takvoj organizaciji, zaista je trebalo mnogo hrabrosti da se uopšte uđe u ovakav projekat. I zato, još jednom čestitam Jasmili na sjajnom poslu i prilici koju mi je pružila da budem dio ovako velikog filma” – kazao je Siniša Udovičić.

  • Nominacija za prestižnu nagradu Oscar filma “Quo vadis, Aida?”, dokazuje nam da imamo reditelje svjetske klase, vrhunske glumce i priče koje samo BiH može ispričati. Međutim podrška države je minimalna, a kada se napravi uspjeh čestitke stižu sa svih strana i vrše se svečani prijemi?

    “Ljudima bez obraza i bez stida je lako raditi i mnogo gore stvari. Njima je ‘’svečani prijem’’ ovog tipa, još jedan dio dana na poslu za koji su nenormalno plaćeni a koji ne rade. Aktuelna situacija sa (ne)nabavkom vakcina nam pokazuje koliko su nesposobni, a njihove svakodnevne izjave, koliko su osioni. Očito da je za haos u zemlji kriv svako osim njih. Po istom principu će se ‘’kititi’’ uspjehom našeg filma, slikati, hvaliti, a opet, onako u svom maniru, iduće godine, vjerovatno, opet umanjiti izdvajanja za kulturu i praktično raditi na uništenju države. Taj posao rade vrlo kvalitetno” – zaključio je na kraju razgovora.

    Ono što se sa sigurnošću može reći jeste da je ovakav uspjeh filma “Quo vadis, Aida“ bio i očekivajući, s obzirom da je film Jasmile Žbanić naišao na vrlo pozitivne kritike, te već označen kao jedan od favorita za Oscara u svojoj kategoriji.

    To su također potvrdile nominacije i nagrade na brojnim drugim prestižnim festivalima. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje