Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sindikat upozorava: Državni ministar prima platu 6.000, a njegov vozač 600 KM

Preuzmite sliku

Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH održao je konferenciju za medije na kojem je još jednom apelovao na neravnopravan položaj zaposlenih u institucijama BiH u odnosu na imenovane i izabrane osobe, ali i u odnosu na zaposlene u institucijama na nižim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, entitetima, kantonima i općinama.

“Svjesni činjenice da u javnosti vlada sveopća predrasuda prema zaposlenim u institucijama BiH zbog činjenice da smo vrlo često u očima javnosti izjednačeni sa izabranim i imenovanim licima, želimo prije svega skrenuti pažnju na omjer plata i naknada koje se ostvaruju u institucijama BiH. Trenutno utvrđena osnovica za obračun plata u institucijama BiH iznosi 475,69 KM, a koeficijenti se kreću od 1 do 12.

Od ukupnog broja zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine, 60 posto su zaposlenici koji primaju platu u iznosu od 475,69 do 761,10 KM, dok istovremeno izabrane i imenovane osobe ostvaruju primanja i do 5700 KM u šta nije uračunata naknada za odvojeni život, stanarinu i mjesečni paušal. Sa svim navedenim naknadama njihova primanja idu i do 7.000 KM. Što se tiče državnih službenika u institucijama BiH (zaposleni sa VSS), njihova primanja su od 998 KM do 1545 KM”, kazala je predsjednica Sindikata Lejla Čopelj.

Omjer plata zaposlenih u institucijama BiH u odnosu na izabrane i imenovane osobe se kreće oko 1:10, što je, kako Čopelj kaže, presedan u odnosu na sve druge, mnogo uređenije države u kojima taj omjer ide do najviše 1:5. Kao primjer navela je ministra koji ima platu oko 5.000 ili 6.000 KM, vozi vozač koji brine o njegovom životu i sigurnosti, i prima platu 600 KM što je za 10 puta manje.

“Zaposleni u institucijama BiH su u nepovoljnijem položaju i u odnosu na zaposlene na nivou entiteta, kantona pa i pojedinih općina. Tako zaposleni u organima uprave Federacije BiH, sa istom školskom spremom, raspoređeni na isto radno mjesto ostvaruju primanja veća za 200 do 400 KM, a u Republici Srpskoj za 100 do 300 KM. Eklatantan primjer podređenosti zaposlenih u institucijama BiH u odnosu na druge državne službenike je jedna sarajevska gradska Općina u kojoj zaposleni ostvaruju i do 500 KM veću platu od zaposlenih u institucijama BiH. U FBiH naknada za topli obrok se obračunava u iznosu od 1 posto prosječne plate što iznosi 8,7 KM dok je u institucijama BiH već godinama ta naknada 6 KM”, kaže Čopelj.

Naveli su kako usvojena Odluka o naknadi za prijevoz diskriminira određeni broj zaposlenih, koji iako je zakonom zagarantirano, ne ostvaruju naknadu za prijevoz koja pokriva realne troškove odnosno, kupovinu mjesečne karte. Podsjetili su da je na ovu diskriminaciju ukazao i Ured ombudsmana za ljudska prava te dao preporuku za dalje postupanje kako bi se ova Odluka korigovala u pravcu izjednačavanja svih zaposlenih i ostvarivanja naknade za prijevoz. Međutim, do sada nadležni nisu ništa poduzeli po ovom pitanju.

“Da su zaposleni u institucijama BiH u podređenom i diskriminatornom položaju u odnosu na zaposlene na svim drugim nivoima vlasti ali i zemljama regiona, govori činjenica da na nivou države ne postoji potpisan Kolektivni ugovor kojim bi se štitila prava zaposlenih. Sindikat je pokrenuo inicijativu za kolektivno pregovaranje i uputio Vijeću ministara BiH zahtjev za povećanje osnovice za obračun plate kao i toplog obroka i korekciju Odluke o naknadi za prijevoz. Od svega navedenog, Vijeće ministara je usvojilo inicijativu za pokretanje kolektivnog pregovaranja, te ovim putem apelujemo na aktuelnog ali i budućeg ministra pravde da ovu aktivnost, kao prioritetnu, što prije privedu kraju s ciljem potpisivanja Kolektivnog ugovora. Svjesni činjenice da se nalazimo u periodu imenovanja novog saziva Vijeća ministara želimo poslati jasnu poruku da mi od naših zahtjeva nećemo odustati i nastavit ćemo našu sindikalnu borbu koristeći sve zakonom predviđene mjere”, kazala je Čopelj. (Klix.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,