Ponedjeljak, 1. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sindikat: Trgovci u BiH zaboravljeni su od svih

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH) upozorio je danas na stanje sa kojim se suočavaju zaposleni u sektoru trgovine.

‘Bez maski i rukavica, bez prijevoza, s plaćom od koje sami ne mogu napraviti zalihe hrane, trgovci u BiH zaboravljeni su od svih’ – navodi STBiH u saopćenju za javnost.

STBiH, istovremeno, podsjeća da je od predstavnika sindikata u Ekonomsko-socijalnom vijeću (ESV) tražio da na sjednici tog tijela zahtijevaju hitno povećanje plaće za one radnike koji u ovim teškim uslovima moraju raditi.

‘U saopštenju sa sjednice ESV i kasnije u saopštenju Vlade FBiH ni jednoj jedinom riječju nisu spomenuti ti radnici. Sve mjere koje je donijela Vada fokusirane su isključivo na poslodavce i zaštitu privrede’ – navode iz STBiH.

Istovremeno, izražavaju zabrinutost kako će se odluka o zabrani javnog saobraćaja odraziti na primanja, ali i sigurnost ogromne većine radnika koji zavise od javnog prijevoza za dolazak i odlazak s posla.

STBiH poziva i sve kupce da misle o zdravlju osoba koje ih uslužuju dok obavljaju svoju kupovinu i da se pridržavaju mjera koje propisuju nadležne službe i organi, ali i na solidarnost i podršku, generalno.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,