Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sindikat SIPA-e vlastima: Zaustavite urušavanje policijskih agencija

Preuzmite sliku

Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu poziva sve nadležne institucije od Vijeća ministara preko Predsjedništva do Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da pokažu brigu za uposlene u policijskim Agencijama na državnom nivou i usvajanjem osnovice za obračun plate u iznosu od 535,00 KM vrate barem malo dostojanstva svima nama i zaustave dalje urušavanje institucija Bosne i Hercegovine.

“Sindikat ovom prilikom želi ukazati da je pored neusvajanja osnovice za obračun plate jos mnogo problema koji muče uposlene u policijskim agencijama zbog kojih iz dana u dan raste nezadovoljstvo kod svih kategorija.

Naime od početka pandemije Vijeće ministara vrsi raspodjelu zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju na entitete I kantone zaboravljajući više od 20.000 uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine među kojima su i uposleni u policijskim Agencijama. Sada izbjegavaju vratiti osnovicu na period 2008. obrazalažući potrebu nabavke vakcina međutim policijske službenike sa drzavnog nivoa koji se bore sa najtezim oblicima kriminala, migrantskom krizom i njihovom zaštitom ni jedan entitet nije uvrstio u prioritetni plan vakcinisanja a Vijeće ministara se nije oglasilo.

Dalje moramo istaći da se Ministarstvo sigurnosti a ni nadležno Ministarstvo za civilne poslove Bosne i Hercegovine nije uključilo u rješavanje problema diskriminacije policijskih službenika sa prebivalištem na području Republike Srpske prilikom penzionisanja.

Isto tako ističemo da od 2008. godine do danas državni sluzbenici u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu koji obavljaju poslove u vezi sa operativno-istraznim poslovima nisu uspjeli ostvariti pravo na poseban dodatak na platu iako im je to pravo u iznosu do 25% jasno utvrđeno Zakonom o platama u institucijama Bosne i Hercegovine.

Da ne pominjemo da su policijski službenici na državnom nivou jedini u svijetu koji nisu osigurani od posljedica nesretnog slučaja, da nemaju ljekarske preglede i da ne nabrajamo dalje…

Zaposlenici u policijskim agencijama rade za platu od 665,00 KM dok je najniža plata za iste ili slične poslove na nižim nivoima vlasti 800,00 KM.

Kolektivni ugovor i Ekonomsko-socijalno vijeće nemamo samo mi na državnom nivou i da ne nabrajamo dalje probleme zbog kojih se iz dana u dan smanjuje broj uposlenih koji prelaze u druge institucije na nižim nivoima ili odlaze u privatni sektor.

Imajući u vidu sve pomenuto još jedanput pozivamo ovlaštene predstavnike u institucijama da za početak usvoje osnovicu za obračun plate i time zaustave urušavanje policijskih agencija te time vrate barem malo povjerenja i dostojanstva uposlenim u policijskim agencijama Bosne i Hercegovine a potom pristupe rješavanju o ostalih problema u protivnom Sindikat će u koordinaciji sa drugim sindikatima na državnom nivou biti primoran poduzeti i radikalnije mjere s ciljem zaštite prava i radnih mjesta svojih članova”, navodi predsjednik Sindikata SIPA-e Edin Kahrimanović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje