Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sindikat RMU Banovići poručio radnicima: Ostanite na svojim mjestima

Sindikalna organizacija RMU Banovići oglasila se povodom održavanja Skupštine ovog privrednog društva koja će se održati u ponedeljak. Pozvali su sve radnike Rudnika da ostanu na svojim radnim mjestima, kao i radnike koji taj dan ne rade i njihove porodice da ostanu u miru “kako bi svi pokušaji Federalne vlade oko manipulacije i izazivanja uznemirenosti kod javnosti pali u vodu”.

“Nikada u historiji nije zabilježeno angažovanje policijskih službenika na Skupštini bilo kojeg javnog preduzeća, te zbog toga pitamo Vladu po kojem osnovu je donesen zaključak da se na Skupštini RMU Banovići angažuju policijski službenici, kada privredno društvo po svim zakonskim odredbama ima pravo na sazivanje skupštine i zašto se samo na Rudnik Banovići vrši pritisak, jer nismo primjetili da se ovako nešto radi ostalim javnim preduzećima (to je znak da se i dalje vrši odmazda prema rudniku Banovići koji pozitivno posluje)”, navode iz Sindikata RMU Banovići.

“Ovakakv selektivan odnos prema nama, je sramotan i bezobrazan potez Vlade Federacije BiH i sav utjecaj na sve institucije, počevši od kantonalnih, preko federalnih do državnih, su djelo jednog nam jedinog premijera Fadila Novalića, koji je očito nakon proglašenja nepoželjnom osobom još više počeo da vrši pritisak na nas. Očito mu i to nije bilo dovoljno, pa mu sada treba i osiguranje povodom održavanja Skupštine društva, kako bi u suštini samo podigao tenzije kod javnosti i napravio bespotrebnu sumnju kod građana da se opet vrše malverzacije unutar samog rudnika, što ni u kom slučaju nije istina”, navode.

Poručuju da to neće dozvoliti.

“S obzirom na to mi ošto osuđujemo ovakav potez Fadila Novalića, a pored njega i kantonalnog ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Brkića, koji na poziv nepoželjnog nam premijera, šalje policijsko osiguranje. S toga još pozivamo sve naše rudare da ne pristaju na ovakve malverzacije, od onih osoba kojima do rudnika nije stalo i kojima je jedini cilj da sruše sve ono što smo mi godinama gradili. U slučaju da se primjeti bilo kakvo nezakonito i selektivno djelovanje i nepravilnosti u daljnjem procesu, odnosno ukoliko se uđe u sferu pravnog nasilja, a moglo bi se očekivati od osoba koje su spremne na sve jer su to budale i lažovi, mi ćemo bit spremni da odbranimo svako radno mjesto, da odbranimo sva radnička prava, da odbranimo Rudnik, da odbranimo opštinu Banovići zajedno sa svim građanima i spriječimo ulazak takvih neodgovornih ljudi koji bi zbog svoje odmazde uništili jednu lokalnu zajednicu ne birajući pravno dozvoljena sredstva, odnosno sredstva koja garantuju zaštitu naših prava”, stoji u saopštenju. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje