Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sindikat RMU “Banovići” osigurao 18 stipendija za djecu šehida i poginulih rudara

Preuzmite sliku

Djeca šehida i poginulih rudara Rudnika mrkog uglja ”Banovići”, njih 18 i ove godine dobit će stipendije koje je osigurao Sindikat zaposlenika ove kompanije iz Fonda solidarnosti radnika Rudnika, piše RTV Slon.

Učenici u osnovnim školama dobit će stipendije u iznosu od 100, a srednjoškolci i studenti po 150 KM na mjesečnom nivou narednih 12 mjeseci. Iz Fonda solidarnosti za ove namjene je izdvojeno 30-tak hiljada maraka.

”Kako vrijeme ide, troškovi života rastu, mi ćemo tako usklađivati visinu stipendije, pratit ćemo. Obećao sam majkama i djeci naših rudara da ćemo o njima brinuti i na drugi način. Ne trebaju se brinuti dok je Sindikata i rudara, nadam se da će biti zbrinuti kvalitetno”, navodi Zijad Lačić, predsjednik Skupštine Sindikata RMU ”Banovići”.

Dobitnici stipendija uglavnom su zadovoljni dobijenim sredstvima i sretni što Sindikat i Rudnik i dalje brinu o njima, poslije smrti njihovih najbližih.

”Ova stipendija za mene znači puno, koristim je za udžbenike i prevoz, ono što meni treba za odlazak na fakultet”, kaže Bisera Ponjavić, dobitnica stipendije.

Fond solidarnosti radnika Rudnika mrkog uglja ”Banovići” osnovan je 2016. godine, do sada broji oko 1.900 članova – rudara koji na mjesečnom nivou izdvajaju simbolična sredstva, kako bi se pomoglo djeci i porodicama umrlih i stradalih rudara. Fond svaki mjesec dobija nove članove.

”Te porodice mi ne želimo da ostanu na margini. Mi želimo da pomognemo toj djeci. Ja im obećavam u ime Sindikata da ćemo vršiti apel na naše uposlenike da još više izdvojimo”, rekao je Lačić.

Do sada su ova sredstva bila izdvajana samo za stipendije djeci. Plan je da u narednom periodu putem Komisije koja raspoređuje sredstva, novac bude usmjeren i za druge aktivnosti porodicama umrlih i stradalih rudara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje