Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu podržava uvođenje VTP pravila

Preuzmite sliku

Nakon što je Vlada Federacije BiH najavila da će se od 12. decembra početi primjenivati tzv. VTP pravilo po kojem će se u zdravstvene ustanove, ustanove socijalne zaštite i ustanove javne uprave svih nivoa vlasti moći ulaziti i raditi samo uz uslov da je osoba vakcinisana, testirana ili prebolila kovid, ovaj prijedlog podržao je i Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH.

Prema podacima ovog sindikata vakcinisanost radnika zaposlenih u zdravstvenom sektoru i sektoru socijalne zaštite iznosi 80 % , što pokazauje da je većina zdravstvenih radnika svjesna značaja vakcinacije. U prilog tome govori i podatak da ih se do sada oko 60% prijavilo i za treću dozu vakcine. Rad uz uslov VTP potrvde, zbog toga za odgovorne zdravstvene radnike neće predstavljati nikakvo opterećenje, poručuju iz ovog sindikata.

“Mi smatramo potpuno opravdanim ovakve stvari i mi mislimo da će i onaj dio naših uposlenika koji su do sada odbijali da se vakcnišu, da će i oni to uraditi, a s obzirom da smo imali 7.5 hiljada oboljelih od Covida u našem sektoru, sad ne možemo tačno prikazati broj ljudi, koji bi bili obuhvaćeni tom mjerom, ali mislimo da ih nema više od dvije ili tri hiljade na području čitave Federacije”- kaže Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,