Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sindikat: Prijaviti poslodavce koji traže da radnici rade u vrijeme praznika

Preuzmite sliku

Iz Saveza sindikata Republike Srpske (RS) pozvali su sve radnike u tom bh. entitetu da im prijave, ukoliko su od svojih poslodavaca dobili obavještenje da su obavezni raditi u predstojeće praznične dane.

-Radnici mogu slobodno, bez ikakve bojazni, prijaviti svoje neodgovorne poslodavce, lično ili anonimno na e-mail: info@savezsindikatars.org. – naveli su u saopćenju uz tvrdnju da je taj poziv izraz potreba radnika, jer je to jedini način da zaštite svoja prava, a da pri tom ne trpe nikakve posljedice.

Sindikalci napominju da se ovaj poziv ne odnosi na poslodavce i radnike koji su po zakonu dužni obezbijediti minimum procesa rada kako ne bi nastale štetne posljedice za građane i RS, kao i na poslodavce koji su odlukama lokalnih skupština i gradonačelnika dobili dozvolu za rad na dane vjerskih i državnih praznika.

Radnicima, koji rade u dane vjerskih i državnih praznika, u skladu sa zakonom, plata se uvećava za 40 posto.

-Svi poslodavci koji ne budu postupali u skladu sa zakonskim odredbama bit će prijavljeni Inspekciji rada – navode iz Saveza sindikata RS-a.

Podsjećaju zaposlene i poslodavce da su prema Zakonu o praznicima u RS neradni dani: 26. april, Veliki petak, 29. april, Veliki ponedjeljak, 1. i 2. maj, Međunarodni praznik rada i 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom. (Foto: Ilsutracija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,