Četvrtak, 29. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sindikat: Novinari u RS rade za male i neredovne plaće

Novinari u Republici Srpskoj (RS) rade za veoma niske i neredovne plaće, a mnogi već godinama i „nacrno“ bez izgleda da legalizuju svoj radno-pravni status, iz čega je sasvim jasno da je meterijalni i ukupni društveni položaj ove kategorije zaposlenih izuzetno težak, upozorili su iz Saveza sindikata i granskih sindikata RS.

Uzroci ovakvog stanja su, dodaju, višestruki, a jedan od razloga je i taj što zaposleni u medijima u ovom bh. entitetu, osim malobrojnih izuzetaka, nisu sindikalno organizovani pa njihova prava iz rada “postaju lak plijen neodgovornih i bahatih poslodavaca”.

Pozovali su sve zaposlene u medijima RS da se organizuju, jer iskustvo govori da niko osim njih samih, uz punu podršku Saveza sindikata RS, neće zaštiti njihova radnička i sindikalna prava.

Savez sindikata i granski sindikati RS-a, kako tvrde, su uvijek bili i ostat će otvoreni za saradnju sa svim medijima, pa i sa onim nedobronamjernim, jer smatraju da uspješnog ekonomskog i političkog razvoja nijedne države i njenih evropskih integracija nema bez pune slobode medija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,