Ponedjeljak, 20. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sindikalna organizacija BHRT-a ne podržava protest najavljen za 23. januar

Sindikalna organizacija BHRT obavijestila je danas javnost da nema nikakve veze sa protestom kojeg je za 23. januar najavio Samostalni sindikat radnika, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ne osporavajući nikome pravo na protest, Sindikalna organizacija BHRT obavještava javnost da nema nikakve veze s protestom 23. januar januara. Razlog je jednostavan: ne razumijemo smisao protesta. Naš Sindikat tokom dvije godine svog postojanja, protestima, vanrednim skupštinama, medijskim istupima svojih predstavnika te na bezbroj drugih načina ukazuje na nužnost rješavanja problema redovnog finansiranja”, naveli su u saopćenju.

S druge strane, kako su kazali, insistiraju na činjenici da vrh BHRT nikada nije poslao javnosti očekivanu jasnu poruku da je spreman provesti radikalne reforme unutar Kuće kojima bi se reafirmisalo opredjeljenje da postoje zbog programa, a ne zbog administracije.

“Insistiramo na reorganizaciji, poštenoj sistematizaciji, paketu pravilnika te poboljšanju uslova rada. U trenutku dok čekamo novi Upravni odbor, pri čemu osnivač BHRT – Parlamentarna skupština BiH – pokazuje visok stepen odgovornosti da postupak što prije bude završen – bilo kakav protest može se shvatiti isključivo na jedan način, samo kao pokušaj amnestiranja dosadašnjeg Upravnog odbora koji, mada je bio odlično plaćen, nikada nije inicirao da se ništa od navedenog uradi”, dodali su u saopćenju.

Podsjetimo da je Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u prije nekoliko dana donio odluku o održavanju protesta upozorenja u RTV Domu 23. januara.

“Kao reprezentativni sindikat u BHRT-u, najavljujemo protest zbog ugrožene egzistencije svih radnika i njihovih porodica, koja je produkt katastrofalne finansijske situacije u našoj kući. Upitne su plaće radnika, ne uplaćuju se redovno svi doprinosi, uvjeti rada su katastrofalni, a sredstva za rad su zastarjela”, navedeno je tada u saopćenju.

Zbog svega toga, Samostalni sindikat radnika u BHRT-u zahtjeva hitno rješavanje stabilnog finansiranja BHRT-a. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,