Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sezonci u BiH bi mogli ostati “kratkih rukava”: Ponuda poslova vrlo mala i u TK

Preuzmite sliku

Građani koji su ljeto vidjeli kao priliku za dodatnu zaradu na nekom od sezonskih poslova mogli bi ostati “kratkih rukava” jer je ponuda više nego mizerna.

Nema oglasa

Rad tokom ljetne sezone ponekad je jedini izlaz za veliki broj nezaposlenih osoba. U posljednje vrijeme u BiH nema dovoljno posla ni na građevini ni u poljoprivredi. Oni građani koji su ovoga ljeta mislili dodatno zaraditi na nekom od sezonskih poslova mogli bi se razočarati zbog jako loše ponude. Zainteresiranost nezaposlenih za ljetne poslove je velika, a prosječna satnica iznosi oko tri marke.

Direktor agencije “Spektar” Miroslav Vukajlović kazao je za Glas Srpske da je najveći problem taj što su sezonski poslovi u domeni rada na crno, pa zainteresirani teško mogu i saznati za postojanje takvog posla. Direktor Omladinske zadruge “SOS” Mile Erceg kaže da je ponuda poslova jako slaba i da oni koji se nude traju do pet dana. Da je teško doći do informacija o ponudi za sezonske poslove, potvrdio je i dvadesetosmogodišnji Milan Đukić, koji je voljan raditi i teške poljoprivredne poslove, ali ni do takvih poslova, kaže, ne može doći.

“U mjesecu junu 2016. godine, Služba je imala 1700 posredovanja pri zapošljavanju, od čega nije bilo zahtjeva za zapošljavanje za sezonskim poslovima. Gledajući te podatke, možemo reći da nije razvijena praksa potražnje za sezonskim poslovima u Tuzlanskom kantonu”, kazala je medijima Amela Zahirović, stručna suradnica za informiranje Službe za zapošljavanje TK.

  • Sluzba-za-zaposljavanje
  • U nedostatku sezonskih poslova u BiH radnici iz naše zemlje najčešće rade na moru u Hrvatskoj i Crnoj Gori, iako Agencija za rad i zapošljavanje BiH ne raspolaže podacima koliko bh. građana radi sezonske poslove u regiji. Neslužbene procjene govore da tokom ljetne sezone između 10.000 i 15.000 bh. građana radi u Crnoj Gori te između 20.000 i 30.000 u Hrvatskoj. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje