Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sestre milosrdnice proslavile 150. godišnjicu dolaska u BiH

Preuzmite sliku

Svečanim euharistijskim slavljem koje je na 5. svjetski dan siromaha u nedjelju u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons.

Tomo Vukšić u zajedništvu s pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom te prigodnim programom sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog svečano su zatvorile jubilarnu 150. godišnjicu dolaska u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu (1871.-2021.).

Sestrama milosrdnicama Provincije Majke Divne Sarajevo na čelu s provincijalnom poglavaricom s. M. Julijanom Djaković pridružila se časna majka Miroslava Bradica, vrhovna poglavarica Družbe sa suradnicama, te sestre milosrdnice Provincije Bezgrešnog Začeća BDM iz Zagreba na čelu sa provincijalnom poglavaricom s. M. Barbarom Vrućina. Pandemija koronavirusa onemogućila je dolazak sestara milosrdnica iz Riječke i Splitske provincije.

Veći broj sestara za ovu prigodu obukao je redovničku odjeću kakvu su nosile sestre u vrijeme kada su došle u Sarajevo prije 150 godina, a na svetoj misi sudjelovale su i redovnice drugih kongregacija te drugi vjernici.

Sestre milosrdnice čitale su misna čitanja, a sestarski zbor animirao je liturgijsko pjevanje pod ravnanjem s. Blanke Jeličić i uz orguljsku pratnju s. Matee Krešić.

U prigodnoj propovijedi pod naslovom “Ljubav je veća od propisa pa valja izvršavati što naređuje” nadbiskup Vukšić je najprije podsjetio na dolazak prvih sestara u Sarajevo.

“Sestra Filomena Massi iz Ljubljane, sestra Rufina Radonić iz Pleternice u Slavoniji, Rajmunda Perentin iz Izole u Istri i sestra Emilija Gašparić iz Varaždina. To su, prema starim zapisima, imena i podrijetlo četiriju prvih katoličkih redovnica koje su, točno prije 150 godina, 14. studenoga 1871. stigle u Sarajevo iz Zagreba”, kazao je, uz ostalo, nadbiskup Vukšić.

Istaknuo je kako “na području ove Biskupske konferencije u našim mjesnim crkvama danas djeluje oko 480 redovnica”.

Nakon svete mise proslava je nastavljena prigodnim programom u prostorijama obližnjeg Katoličkog školskog centra “Sveti Josip”, prenosi KTA.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,