Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šest povratničkih porodica u Bijeljini trajno će biti stambeno zbrinute

Preuzmite sliku

Povratničku populaciju u Bijeljini i Janji posjetio je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, koji je sa gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem i predstavnicima povratnika razgovarao o nastavku izgradnje najznačajnije infrastrukture u povratničkim sredinama.

Sa šest povratničkih porodica potpisani su ugovori o dodjeli građevinskog materijala za izgradnju i rekonstrukciju stambenih objekata. Korisnici su odabrani putem javnog poziva ministarstva. Definisani su i drugi projekti od značaja za povratnike u Bijeljinu i Janju.

“Projekat stambenog zbrinjavanja je nama jedan od dražih projekata. Čitave porodice imaju korist, pogotovo ako su brojnije, pa su razlozi javljanja korisnika potrebe za proširenjem objekata zbog povećanja broja članova porodica. Ako takve porodice trajno stambeno zbrinete, njihove potrebe su zadovoljene i mogu se baviti drugim životnim pitanjma, školavanjem djece, zaposlenjem. Nastavljamo izgradnju putne komunikacije i drugih infrastrukturnih projekata u ovoj povratničkoj zajednici. Saradnja sa Gradskom upravom Bijeljina će biti nastavljena kako bi povratnici, kao krajnji korisnici, osjetili efekte te saradnje”, kazao je Ramić.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica finansira izgradnju vakufske kuće za potrebe Medžlisa Islamske zajednice Janja.

“Sa predstavnicima Medžlisa IZ Janja obišli smo objekat koji je završen. Vjerske zajednice okupljaju mlade i neophodni su im uslovni i funkcionalni objekti. Medžlis Janja je jedan od organizovanijih medžlisa u povratničkim sredinama. Uvijek ih rado pomognemo jer i sami obrađuju i rekultivišu velika vakufska imanja i time su samoodrživi”, istakao je Ramić.

Opšta poljoprivredna zadruga Agrofarmer iz Janje je jedna od uspješnih povratničkih zadruga. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica kroz podršku prati rad i razvoj ove zadruge. Ramić je posjetio zadrugu gdje je upoznat o funkcionisanju i plasmanu proizvoda. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje